Care este suma potrivită pentru ”darul” la o nuntă în anul 2022

Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

După perioada pandemică în care mulți tineri au fost nevoiți să iși amâne ”ziua cea mare”, iată că a reînceput sezonul petrecerilor de nuntă. Ziua nunții este una deosebită iar cheltuielile sunt pe măsură. 

Cheltuielile pentru petrecerea de nuntă sunt destul de mari iar partea cea bună este că tinerii căsătoriți  nu trebuie neapărat să le suporte integral de la început. Parte din cheltuieli vor fi achitate după petrecerea nunții cu ”ajutorul” darului primit de la invitați.

Cadou sau bani la darul de nuntă?

Cea mai des întâlnită alegere este aceea de a oferi tinerilor căsătoriți bani și nu un cadou așa cum se obișnuia în trecut.  Aceștia bani îi pot ajuta pe miri să-și cumpere ce își doresc pentru începutul lor sau pot reprezenta contribuția la biletele pentru luna de miere. Acestea fiind spuse, atunci când vine vorba de banii cadou de nuntă și de suma corespunzătoare pentru cadoul de nuntă, lucrurile pot deveni ușor confuze.

500 de lei de invitat, suma corectă?

Nu există o limită maximă sau minimă în ceea ce privește darul de nuntă dar ideal ar fi ca suma să depășească meniul.Și nu există nici principiul dai după posibilități.  Dacă meniul este în jur de 250 lei, atunci o sumă potrivită pentru un invitat obișnuit ar fi 500 lei. Nu uita că în această sumă de obicei intră și costul orchestrei și costul închirierii localui. De obicei, rudele apropiate, părinții, nașii dau mai mult. De exemplu, în București, darul dat de nași poate ajunge până la 4.000 -5.000 de lei. Trebuie spus că în București și în orașele mari, darul este cu 20-30% mai mare decât în provincie potrivit Shtiu.ro.

Cei care se gândesc la câți bani să dea la o nuntă vor lua probabil propria lor situație financiară în considerare. O regulă simplă este să te încadrezi în jurul sumei de 500-1000 de lei, dar poți ajusta suma exactă în funcție de finanțele personale, precum și de relația cu cuplul.

În unele zone ale țării mai există si ”darul miresei”, separat de darul nunții. Acest dar al miresei de regulă este oferit tinerei soții spre sfârșitul nunții când aceasta va renunța la voal și se va acoperi simbolic cu o basma în semn că a trecut de la statutul de domnișoară la cel de soție.

Darul de nuntă în alte culturi

Potrivit sursei citate și la nuntile japoneze, banii sunt un cadou foarte des întâlnit. Un prieten al cuplului poate da 200 de lire sterline în yeni, în timp ce rudele pot da de trei ori această sumă. Banii sunt puși într-un plic numit Goshugi-bukuro, iar pe plic sunt scrise numele tău și suma oferită.

În China, banii sunt aproape întotdeauna dați cuplului în plicuri roșii

În mod obișnuit, oaspeții calculează suma de oferit în funcție de cât ar fi costat masa, așa că, cu cât masa și locul de desfășurare sunt mai încântătoare, cu atât se dau mai mulți bani.

Mai mult decât atât, în China, servirea ceaiului este un semn de respect. O ceremonie tradițională a ceaiului, numită cha tao, ajută la marcarea etapelor și sărbătorilor vieții, inclusiv nunți. La nunțile chinezești, darul de nuntă în bani este legat de acea ceremonie speciala a ceaiului.

Aproape de sfârșitul zilei nunții, o mireasă chineză servește ceai noilor ei socri. Pe măsură ce începe ceremonia ceaiului, mireasa îngenunchează în fața oamenilor pe care îi va servi, care sunt așezați. Ea le oferă ceaiul într-o anumită ordine, începând cu părinții mirelui și trecând de la cel mai în vârstă la cel mai tânăr membru al familiei mirelui.

Când ceaiul este gata, mireasa ia ceștile goale de la fiecare membru al familiei și, în schimb, i se prezintă un plic roșu, numit hung bao, care este plin de bani (și uneori de bijuterii). Într-o versiune mai contemporană a acestui ritual, participă atât mireasa, cât și mirele.

În Japonia, banii sunt un cadou comun la nuntă. Părinții mirelui dau în mod tradițional banii familiei miresei în ashugi-bukuro sau plic special. Plicul are fire de aur și argint răsucite și legate într-un nod decorativ. Folclorul japonez spune că nodul ar trebui să fie imposibil de deschis. Suma din interior este de obicei destul de generoasă. Poate fi echivalentul a trei salarii ale mirelui sau o sumă fixă ​​de 500.000 de yeni (aproximativ 5.000 de dolari).

În Italia banii se strâng în ”la borsa” miresei

La nunțile italiene, mireasă poartă adesea o geantă specială la recepție numită „la borsa” și va strânge plicuri cu bani de la invitați pentru a acoperi cheltuielile de nuntă.

Un lucru important de reținut este că suma oferită mirilor nu ar trebui să fie afectată de faptul că nunta este în afara orașului în care locuiești. Chiar dacă plătești pentru transport și cazare, de obicei este așteptat un cadou, deși majoritatea cuplurilor se vor aștepta la ceva mai puțin din cauza cheltuielilor tale pentru a ajunge la nuntă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel