Căpușa ucigașă, o boală mai gravă ca borelioza

Un prieten îi interzice copilului să meargă în tabără, la Sibiu, fiindcă a auzit că acolo trăiește căpușa ucigașă. Copilul plânge, dar părintele e fericit: i-a salvat viața micuțului, care se putea îmbolnăvi de borelioză.

Farmaciile sunt luate cu asalt în fiecare week-end. Pe lângă muștar și carne de mici, grataragii își cumpără, mai nou, spray contra căpușelor. Sau, dacă sunt naturiști, iau o alifie chinezească pe bază de camfor, care nu sperie artropodele, dar miroase atât de urât încât turistul are inima împăcată: a făcut tot ce e omenește posibil pentru a scăpa cu viață la ieșirea în natură.

Mii de cetățeni ciupiți de purici sau țânțari se reped la UPU, cerând testul pentru boala Lyme. Care, evident, costă bani și se face la privat, dacă e doar de moft, fără alte simptome.Politicienii găsesc că e un bun prilej să atace subiectul câinilor maidanezi, deși nimeni nu a dovedit, vreodată, că un comunitar a livrat o căpușă cuiva.

Personal, nu-i condamn pe cei care scot un ban din isteria națională declanșată de tema căpușelor. Mă mir doar de voluptatea cu care românii se aruncă asupra unor subiecte neimportante, le dau anvergura unui  sfârșit de lume, după care uită , aruncându-le în neant. Cea mai gravă boală transmisă de căpușele ucigașe îmi pare a fi prostia.

În 2011, la nivel național, s-au confirmat  în jur de 350 de cazuri de boală Lyme. Nu s-a înregistrat niciun deces, boala fiind tratabilă și fără riscuri, dacă se intervine la timp. Doar 12 cazuri au avut complicații, dar, repet, toți au scăpat. Zilnic, la nivel național, mor măcar 12 oameni în accidente de trafic. Nimeni nu-și pune problema să renunțe la mașini, așa cum vor unii să se închidă în case de teama căpușelor.

Cancerul de col uterin face, în România , cele mai multe victime din Europa. Mii de femei mor în chinuri atroce, în fiecare an, iar alte mii de paciente scapă cu greu, după suferințe inimaginabile.  Părintele care își dă fetița cu spray anti-căpușe, toxic pentru ficat, nu a acceptat vaccinul anti-cancer de col uterin, oferit gratis de stat. O fi fost înțelept?

Fumatul e vinovat de majoritatea deceselor prin cancer pulmonar sau accident vascular, dar cine să dea câțiva lei pe pastile anti-nicotină, când trebuie să evite riscul de 1 la o sută de mii de a fi mușcat de o căpușă și de 1 la 1 milion de a face o boală gravă.

Bine că isteria nu ține mult. La anul va fi uitată, dar va izbucni, ,mai mult ca sigur, panica, declanșate de identificarea unei meduze veninoase sau a unui păianjen criminal într-un parc din Sascut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel