Capitala europeană desemnată drept cea mai sustenabilă destinație turistică din lume

foto: Freepik
foto: Freepik

În ultimul raport GDS-Movement, în care au fost analizate peste 100 de orașe din întreaga lume care au investit în sustenabilitate, capitala Finlandei, Helsinki, s-a clasat pe primul loc. 

Acest oraș a obținut deja rezultate bune în Indicele GDS în anii anteriori; de fapt, în 2023 s-a clasat pe locul al patrulea.

Călătorii caută destinații mai sustenabile

„A fi desemnată cea mai sustenabilă destinație turistică din lume este o dovadă a muncii pe termen lung care s-a desfășurat în Helsinki. Dezvoltăm și creștem turismul într-un mod sustenabil, împreună cu operatorii turistici și locuitorii orașului,” comentează Juhana Vartiainen, primarul orașului Helsinki.

Cea mai sustenabilă și inteligentă destinație turistică

Helsinki și-a stabilit ca obiectiv să devină cea mai sustenabilă și inteligentă destinație turistică. Însă, dincolo de turism, Helsinki s-a angajat să reducă emisiile în toate activitățile sale. Obiectivul este de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2030, prin creșterea cotei de energie regenerabilă în producția de căldură și electricitate, precum și prin măsuri de eficiență energetică pentru clădiri. De asemenea, s-a investit în soluții de transport cu emisii reduse: peste 30% dintre autobuzele din regiunea Helsinki au fost electrificate, iar în următorul deceniu se vor introduce peste 30 de kilometri de noi linii de tramvai.

Pe de altă parte, orașul desfășoară mai multe proiecte și măsuri legate de sustenabilitate. În ceea ce privește turismul, cele mai importante sunt dezvoltarea unui turism integrator și investițiile suplimentare care includ participarea locuitorilor la dezvoltarea turismului.

Sustenabilitatea se referă la capacitatea de a folosi resursele și de a dezvolta activități într-un mod care nu compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Este un concept aplicabil în multe domenii—de la mediu și economie, până la societate și cultură—și pune accent pe echilibru, responsabilitate și durabilitate pe termen lung.

Sustenabilitatea este adesea împărțită în trei piloni principali:

Sustenabilitate ecologică: se referă la protecția mediului prin conservarea resurselor naturale, reducerea poluării, combaterea schimbărilor climatice și promovarea biodiversității.

Sustenabilitate economică: presupune construirea unei economii care să fie viabilă pe termen lung, fără a suprasolicita resursele și fără a crea inechități majore. Aici intră și ideea de a crea locuri de muncă durabile, de a folosi resursele eficient și de a sprijini inovația.

Sustenabilitate socială: se concentrează pe asigurarea unor condiții de viață echitabile, accesul la educație, sănătate și dreptate socială, promovând, totodată, respectul față de diversitatea culturală și drepturile omului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel