Dr. Mihaela Leventer: „Orice leziune care nu se vindecă într-o lună e suspectă”

examinarea alunitelor
examinarea alunitelor

Cancerul de piele este o boală din ce în ce mai frecventă. 1 din 5 persoane cu pielea albă poate dezvolta cancer de piele. Din păcate, în România, încă este o boală subdiagnosticată și subtratată, atrage atenția dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Românii cu cancere de piele ajung târziu la medic, pentru că nu iau în serios semnele apărute pe piele, care au o evoluție silențioasă, nu dor și nu te mănâncă. Majoritatea pacienților sunt depistați întâmplător sau merg la medic în faze avansate, când tumora ulcerează, sângerează sau a crescut prea mult pe suprafața pielii. „Sub aparența unei bube care nu mai trece pot să fie probleme serioase. Orice leziune care nu se vindecă într-o lună este suspectă și trebuie să trimită pacientul la dermatolog”, a subliniat dr. Mihaela Leventer, cu ocazia simpozionului „Strategia terapeutică în cazurile de carcinom cutanat”, organizat în 5-6 iunie, sub egida Societății Române de Dermatologie și a Fundației Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii.

În cadrul simpozionului, au fost efectuate 10 operații prin metoda de microchirurgie Mohs în cazul unor pacienți români cu forme avansate de cancer de piele. Tehnica Mohs are în prezent cea mai mare rată de vindecare față de toate metodele de tratament ale carcinomului cutanat. Echipa chirurgicală a fost alcătuită din dr. Mihaela Leventer și dr. Anca Stanciu, iar dr. Tiberiu Tebeică a coordonat laboratorul histoptologic.

99% rată de vindecare a carcinoamelor primare

Tratamentul carcinoamelor primare prin metoda Mohs are o rată de vindecare de 99%, iar cel al carcinoamelor secundare de 95%, susțin specialiștii. Spre deosebire de alte proceduri practicate în prezent, microchirurgia Mohs permite cartografierea exactă a tumorii. Chirurgul și medicul histopatolog examinează țesutul în timpul operației și văd exact cât este de extinsă tumora în țesut, astfel încât să continue excizia acolo unde sunt prelungiri ale tumorii. „Se asigură o verificare de 100% în timpul operației”, precizează dr. Tiberiu Tebeică, histopatolog. Țesutul bolnav se îndepărtează treptat, în straturi, așa cum ai curăța dintr-un măr partea bolnavă, au explicat medicii.

În felul acesta se scoate doar țesutul bolnav și se conservă cel sănătos. Acest lucru este foarte important în tratamentul tumorilor dezvoltate pe pleoape, buze, nas, urechi, scalp, degete sau zona genitală, unde pacientul dispune de țesut sănătos limitat, iar păstrarea celui existent devine esențială.

„Din păcate, în multe cazuri, prin operațiile clasice se scoate larg tumora, dar se uită în țesut rădăcini canceroase, iar boala recidivează”, avertizează dr. Leventer. „Scoasă integral tumora, cu toate rădăcinile, cum este posibil prin metoda Mohs, carcinomul cutanat poate fi vindecat”, asigură medicul.

Atenție la soare!

Cea mai frecventă cauză a cancerului de piele este expunerea la soare în mod prelungit și fără măsuri de protecție. Dar există și  predispoziție genetică pe care o au persoanele cu piele, păr și ochi în culori deschise.

În plus, o ulcerație cronică – de exemplu ulcerul benign de gambă – se poate transforma în carcinom spinocelular. De asemenea, o zonă de piele pe care s-a făcut radioterapie poate la un moment dat să ulcereze și să devină carcinom. Condiloamele acuminate (excrescențe prin transmitere sexuală) persistente pe zona genital pot duce la cancer. Lucrul în mediu toxic, cu noxe profesionale, poate produce leziuni care degenerează în cancer.

Alunițele nu trebuie neglijate

Ce este important de urmărit la alunițe?

  1. Asimetria: cele două jumătăți ale aluniței nu arată la fel.
  2. Bordurile: marginile aluniței nu arată la fel.
  3. Culoarea: apar nuanțe de brun, negru, alb, roșu în aceeași aluniță.
  4. Dimensiunile: sunt mai mari de 6 mm.
  5. Evoluția: alunița crește, sângerează, creează senzația de mâncărime.

Toate aceste indicii pot semnala un melanom malign, cel mai grav și cel mai agresiv tip de cancer cutanat.

Ce aveți de făcut? Mergeți la un consult dermatologic! „Nu vă bazați pe aplicațiile de pe telefoane mobile. Dermatologul este cel care știe să citească pielea”, recomandă dr. Leventer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel