Bihor: Expoziţia 'Însemnele Regalităţii Româneşti', în sala mare a Primăriei Oradea

Primăria Oradea a vernisat luni, în sala Traian Moşoiu, expoziţia 'Însemnele Regalităţii Româneşti', dedicată vizitei istorice, din 23 mai 1919, a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Pentru acest eveniment, sala festivă a primăriei a fost eliberată complet de mobilier, pentru a oferi spaţiul generos celor trei obiecte de patrimoniu naţional: mantia, sceptrul şi coroana de oţel a Regelui Ferdinand, însemne cu care a fost încoronat regele. 'În istoria fiecărui popor există momente determinante, iar Marea Unire pentru români este cel mai important din istoria noastră.

Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să facem ceea ce se cuvine: să marcăm aşa cum trebuie acest moment şi pe cei care au contribuit la acesta. Regele Ferdinand a fost unul dintre aceşti oameni. Acum 100 de ani, în aceste zile, familia regală pregătea vizita în Ardeal, această vizită ce avea să consfinţească în mod simbolic alipirea acestor teritorii la regatul României.

Familia regală a venit cu trenul şi, în data de 23 mai, a ajuns la Oradea. Cu această expoziţie începem marcarea acestei vizite majore pentru istoria României', a declarat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan. Edilul a amintit că, în urmă cu câţiva ani, a fost expusă, în Teatrul de stat 'Regina Maria', şi coroana Reginei Maria, cu ocazia dezvelirii statuii acesteia în faţa clădirii, în Piaţa Ferdinand. Peste câteva zile, joi, pe 23 mai, se va dezveli statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, în Piaţa Unirii. Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a prezentat cele trei obiecte de patrimoniu excepţional şi a evocat contextul istoric al vizitei regale la Oradea, primul oraş din Transilvania în care familia regală a ajuns imediat după ce, la 20 aprilie 1919, Bihorul a devenit, de facto, parte a României Mari. Expoziţia este organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Cei interesaţi vor putea să o viziteze, în sala mare a primăriei, până joi, 23 mai, inclusiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel