Băsescu sau Boc, în spatele scandalului Apostu, din Cluj

val-vilcu
val-vilcu

Într-o lume normală, descinderea DNA la primăria din Cluj ar avea o singură justificare: oamenii Legii își fac datoria. Uite că nu trăim într-o astfel de lume. Am o singură dovadă: anunțul făcut de președintele Băsescu, privind arestările din vămi, înainte ca acestea să se producă. Urmate de un circ mediatic cu desant din elicoptere și sute de  precheziții, urmate de... nimic, dacă excludem efectul anti-Blaga, din cursa pentru șefia PDL.

Pe acest model, nu pot fi excluse comenzile politice sau reglările de conturi, rezolvate prin descinderile DNA la sediile lui Apostu. Iată patru scenarii :

  1. Un avertisment dat lui Apostu. N-a făcut ce trebuie sau cu cine trebuie, așa că este adusă în scenă pisica. Șoarecele de la Primărie se cumințește și se mobilizează exemplar, pe modelul solomonic din Craiova. Procedeul are riscul de a-l vulnerabiliza pe edil, care e stigmatizat cu eticheta corupției. Dar, la fel de bine îi crește notorietatea și chiar simpatia de care se bucură printre unii  alegători. În fond, cu noua lege nu-i trebuie majoritate. Se mai lucrează, apoi, la imagine, omul poate trece la Dan Diaconescu, alt victimizat, astfel încât Primăria Cluj și deputații aferenți ( prin comasarea alegerilor) să rămână în arcul Puterii etc.
  2. Un avertisment dat lui Boc. Premierul refuză să demisioneze, ceea ce blochează jocurile politice ale lui Băsescu (asta dacă nu sunt, de fapt, înțeleși să mimeze la nesfârșit comedia remanierilor extinse, ca să dea   speranțe aliaților și de lucru presei). Cu Boc la Palatul Victoria, nici măcar furtul de voturi, ca în 1946, nu mai poate aduce PDL la guvernare. Acest procedeu ar trebui făcut pe față, fiindcă nu există nicio justificare pentru o creștere spectaculoasă în sondaje, pe baza căreia să se răstoarne situația din realitate, în procesele verbale din secțiile de vot. Cu alte cuvinte, fie PDL s-a resemnat și rămâne cu Boc până la alegeri, fie ar trebui schimbat acum, imediat după plecarea FMI.
  3. Un avertisment dat de Boc. Premierul s-a sacrificat renunțând la primăria PDL, iar demisia l-ar lăsa fără job.  Este posibil ca în interiorul formațiunii sale să se fi dus negocieri pentru a-i găsi o funcție. Dacă Apostu, lăsat de Boc să-i țină scaunul cald, o fi refuzat să-l lase pe acesta să candideze iar la primărie, era normal să fie adus la ordine. O eventuală renunțare la funcție a lui Apostu, pe criterii morale (mă retrag pentru a lăsa Justiția să stabilească adevărul, bla, bla, bla) ar duce la stingerea  cazului și i-ar da premierului posibilitatea reîntoarcerii la Cluj, deci unei demisii de la București.
  4. Un avertisment dat Opoziției. După o serie de audieri/descinderi/arestări preventive în rândul pedeliștilor se consolidează imaginea de independență a DNA, utilă atât în plan extern ( vezi evaluarea CE pe Justiție), cât și în plan intern, când or începe să salte pesediști și peneliști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel