EXCLUSIV  Avanpremieră la Festivalul de Film de la Roma

Piera Detassis
Piera Detassis

Directorul artistic al Festivalului Festa del Cinema din Roma, Antonio Monda, împreună cu Preşedinta Fundaţiei Cinema per Roma, Piera Detassis, au anunţat primele noutăţi ale ediţiei din acest an, care se va desfăşura între 26 octombrie şi 5 noiembrie la Auditorium Parco della Musica, dar şi în numeroase alte locuri culturale ale Capitalei italiene.

Directorul artistic al Festivalului Festa del Cinema din Roma, Antonio Monda, împreună cu Preşedinta Fundaţiei Cinema per Roma, Piera Detassis, au anunţat primele noutăţi ale ediţiei din acest an, care se va desfăşura între 26 octombrie şi 5 noiembrie la Auditorium Parco della Musica, dar şi în numeroase alte locuri culturale ale Capitalei italiene.

(w670) Antonio M

 Antonio Monda

Antonio Monda este ajutat de un Comitet de Selecţie, format din Richard Peña, Giovanna Fulvi, Alberto Crespi, Francesco Zippel şi Valerio Carocci. Programul complet va fi anunţat în 10 octombrie.

Ca în fiecare an, va fi acordat un spaţiu amplu Întâlnirilor cu regizori, actori şi mari personalotăţi ale lumii culturale.

(w670) David Lync

David Lynch

La 40 de ani de la lansarea primului său lungmetraj, Eraserhead, Sărbătoarea Cinema-ului celebrează geniul lui David Lynch, conferindu-i Premiul pentru carieră. Cineastul american, care a redefinit cinema-ul contemporan cu stilul său oniric şi vizionar, se va întâlni cu publicul şi va reaminti extraordinara sa operă, de la Elephant Man la Mulholland Drive, de la Blue Velvet la The Inland Empire şi până la serialul-cult, Secretele din Twin Peaks. El va conferenţia, de asemenea, spectatorilor de la Auditorium, despre trei filme care i-au influenţat cariera, printre care, de Federico Fellini.

(w670) Blue Velve

Blue Velvet

Extraordinarul actor shakespearean, câştigător al unui Golden Globe şi al două Premii Tony, nominalizat de două ori la Oscar, Ian McKellen, va fi protagonistul unei întâlniri cu publicul la această Festa del Cinema. Interpretul englez a devenit cunoscut în toată lumea cu rolul Magneto, în saga cinematografică X-Men, dar şi în cel al lui Gandalf, din trilogia Stăpânul inelelor şi din Hobbit. Ian McKellen va împărtăşi cu spectatorii profunda lui dragoste pentru cinema, mai ales pentru geniul comic al lui Tati.

(w670) Secventa d

Secvenţă din Twin Peaks

Distins cu Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes din 2014, pentru Mommy, şi cu Marele Premiul 2016 pentru E numai sfârşitul lumii,  la numai 28 de ani, Xavier Dolan este considerat deja unul dintre cei mai originali şi carismatici cineaşti din noua generaţie. Tânărul autor canadian va fi pe scena de la Auditorium pentru a vorbi despre cariera sa de actor de cinema şi de televiziune, de regizor şi de scenarist a şase lungmetraje de succes şi a două videoclipuri, printre care Hello de Adele.


(w670) Chuk Palah

Chuk Palahniuk

O altă personalitate care va veni la Roma este Chuck Palahniuk. Scriitor-cult, suprarealist, anticonvenţional şi controversat, Palahniuk s-a făcut cunoscut pe plan internaţional cu primul său roman, Fight Club, devenit un succes planetar în urma excelentei transpuneri cinematografice, semnate de David Fincher. Întâlnirea scriitorului cu publicul se va intitula American Gothic, şi va consta într-o discuţie despre filmele horror, care, după mărturisirea sa, l-au entuziasmat şi l-au neliniştit.

(w670) Ian McKell

Ian McKellen în rolul Magneto

(w670) Vanessa Re

Vanessa Redgrave în Julia

Cu o carieră de peste 50 de ani, Vanessa Redgrave este considerată una dintre cele mai mari interprete în viaţă, după ce a jucat sub bagheta unor regizori celebri, ca Michelangelo Antonioni, al cărui Blow-Up i-a adus faima internaţională, Fred Zinnemann a cărui peliculă Julia i-a adus un Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Sidney Lumet, James Ivory, Brian de Palma

Selecţia oficială va cuprinde 35 de lungmetraje, printre care Logan Lucky de Steven Soderbergh. După incursiunea în lumea serialelor de televiziune, cu atmosferă gotică şi tulburătoare ca în The Knick, Soderbergh s-a întors la marele ecran, cu Logan Lucky, un film coral ce evocă circumstanţele şi temele din Ocean. În noua lui peliculă, regizorul premiat cu Oscar pentru Traffic, autor al unor producţii celebre, de la Sex, Lies and Videotape la Magic Mike, povesteşte etapele unui complex şi riscant jaf care se desfăşoară în timpul unei cunoscute şi pline de adrenalină curse automobilistice. Din distribuţie fac parte Channing Tatum, Adam Driver, Riley Keough, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Hilary Swank, Katherine Waterston şi Sebastian Stan.

(w670) Daniel Cra

Daniel Craig în pelicula Lucky Logan

Un eveniment special îl constituie proiecţia filmului NYsferatu de Andrea Mastrovito, ce va fi acompaniată live de Orchestra Luigi Boccherini din Lucca. Artistul italian care trăieşte acum la New York a redesenat de mână una dintre capodoperele cinema-ului mut, Nosferatu, realizată în 1922 de Friedrich Wilhelm Murnau. Rezultatul final, care a avut nevoie de enorm efort de producţie, de trei ani de muncă, este un film de animaţie cu acţiunea plasată într-un New York întunecat şi misterios din zilele noastre, marcat de tensiuni rasiale în confruntările cu emigranţii.

La scuola italiana este titlul unei retrospective curatoriate de Mario Sesti, ce va fi deschisă în prioada festivalului. Realizată în colaborare cu Istituto Luce Cinecittà şi Centrul Experimental al Cinematografiei, La scuola italiana va pune în lumină, va cerceta şi va aprofunda munca fundamentală, adesea mai puţin cunoscută, a unor mari profesionişti, de la directorii de imagine la monteuri, de la scenografi la creatorii de costume, care au contribuit la istoria cinema-ului italian, fără a uita aportul lor la filmele marilor autori internaţionali.

Trei importante pelicule restaurate ale cinema-ului italian vor fi proiectate în Festival: Dillinger è morto de Marco Ferreri, Miseria e nobiltà de Mario Mattoli (ambele în collaborare cu Centrul Experimental al Cinematografiei) şi Sacco e Vanzetti de Giuliano Montaldo (cu Istituto Luce Cinecittà).

(w670) Mommy, pel

Mommy, pelicula lui Xavier Dolan

Arta contemporană va fi şi ea protagonista celebrei Festa del Cinema de la Roma cu o instalaţie născută din creativitatea şi interacţiunea a şase artişti, şase scriitori şi şase regizori. Operele semnate de Piero Pizzi Cannella, Hidetoshi Nagasawa, Roberto Pietrosanti, Marina Sagona, Giuseppe Salvatori şi Marco Tirelli vor dialoga cu scrierile lui Edoardo Albinati, Claudio Damiani, Jhumpa Lahiri, Marco Lodoli, Aurelio Picca şi Elena Stancanelli. Naraţiunile izvorâte de aici devin imagini prin intermediul a şase scurtmetraje ale unor tineri regizori. Opera este iniţiată de Simona Marchini pentru Asociaţia Culturală Palatina beneficiind de consultanţa amicală a Centrului Experimental al Cinematografiei.

După succesul de anul trecut, Festa del Cinema revine la rolul criticii internaţionale, cu câteva mari nume ale jurnalismului, ca A.O. Scott (The New York Times) şi Justin Chang (Los Angeles Times). La dezbatere va participa şi istoricul cinema-ului, Annette Insdorf.


(w670) Sacco e Va

Sacco e Vanzetti

Ca în fiecare an, Directorul Artistic şi membrii Comitetului de selecţie vor dialoga cu publicul despre o scurtă selecţie de filme care le-au marcat pasiunea pentru cea de a şaptea artă.  După western, selecţia va cuprinde anul acesta musicaluri. Fiecare film va fi însoţit de o întâlnire cu autorii, actorii şi invitaţii festivalului. În plus, înainte de fiecare proiecţie, spectatorii vor putea audia scurte fragmente din musicalurile cele mai cunoscute şi mai evocatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel