ASF a sancţionat City Insurance şi Euroins cu câte 50.000 de lei fiecare

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis sancţionarea societăţilor de asigurare City Insurance SA şi Euroins România Asigurare-Reasigurare SA cu o amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare companie, principalul motiv fiind efectuarea plăţii despăgubirilor cu întârziere, a anunţat, joi, ASF.

Instituţia menţionează că a emis şi transmis joi, 26 septembrie 2019, actele individuale către cele două societăţi, care conţin motivarea deciziilor Consiliului ASF, iar acestea au dreptul de a contesta sancţiunea în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii Consiliului.

"În cadrul controlului permanent desfăşurat de către ASF s-a constatat distinct pentru fiecare societate încălcarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, într-un anumit număr de dosare de daună, respectiv a prevederilor: art. 21 alin. (1) - transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire; art. 21 alin. (4) - efectuarea plăţii despăgubirilor cu întârziere; art. 19 alin. (11) din Norma nr. 20/2017- efectuarea (re)constatării daunelor cu întârziere", se precizează în comunicatul ASF.

ASF susţine că procesul de supraveghere este un proces continuu, flexibil şi iterativ, în care supravegherea societăţilor se bazează pe riscuri. În cadrul acţiunilor de monitorizare şi control permanent a fost constatată o tendinţă ascendentă a numărului de petiţii înregistrate la ASF şi a ratei de soluţionare a acestora în favoarea petenţilor, în peste 50% din cazuri.

Potrivit sursei citate, societăţile sancţionate se încadrează la grad de conformare mediu spre redus sau, respectiv redus, cu diferenţe semnificative faţă de media pieţei.

"Aspectele neconforme cu legislaţia se analizează atât individual (încălcări ale prevederilor legale expres menţionate), cât şi în contextul naturii, amplorii şi complexităţii riscurilor activităţii desfăşurate de societăţi, inclusiv a gradului de cooperare cu ASF. Din perspectiva riscului de conduită şi a monitorizării produselor, a cotei semnificative pe piaţa asigurărilor a produsului RCA se impune supravegherea strictă a guvernanţei produsului RCA, de către societăţile de asigurare şi de către ASF, având în vedere că societăţile trebuie să acţioneze întotdeauna onest şi profesionist, astfel încât să corespundă cel mai bine intereselor clienţilor", se mai spune în comunicatul ASF.

De asemenea, instituţia precizează că prin conduita în domeniul asistenţei post-vânzare, conform cadrului legal, societăţile trebuie să se asigure de faptul că interesele, drepturile şi nevoile clienţilor sunt luate în considerare pe tot parcursul ciclului de viaţă al produsului, până la finalizarea relaţiilor contractuale, inclusiv prin implementarea unui proces eficient şi rapid de gestionare a daunelor şi implementarea unui sistem eficient de gestionare a reclamaţiilor.

"Conduita necorespunzătoare a unei societăţi de asigurare din perspectiva riscurilor pe care aceasta le poate genera la adresa consumatorilor este un factor agravant al circumstanţierii faptelor de nerespectare a cadrului legal referitoare la produsele de asigurare specific legiferate şi supravegheate de către ASF", subliniază ASF.

Sancţionarea celor două societăţi de asigurare a fost decisă de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cadrul şedinţei din data de 24 septembrie 2019.

"Sancţionarea s-a realizat în conformitate cu prevederile art. 3 lit. (d) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 37 alin. (2) lit. a), alin. (11) şi alin. (14) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie", precizează ASF.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy