La fel ca și anul trecut, proiectul de artă contemporană Baroque||Urban dă posibilitatea unui tânăr artist să debuteze în lumea artei timișorene, să expună la Muzeul de Artă, și incită la un nou dialog între doi artiști cu practici și experiențe diferite, dar care împărtășesc un narativ comun ce face trimitere la curentul baroc.
La fel ca și anul trecut, proiectul de artă contemporană Baroque||Urban dă posibilitatea unui tânăr artist să debuteze în lumea artei timișorene, să expună la Muzeul de Artă, și incită la un nou dialog între doi artiști cu practici și experiențe diferite, dar care împărtășesc un narativ comun ce face trimitere la curentul baroc. Astfel, alături de sculpturile și picturile maestrului Virgilius Moldovan, pentru cea de-a doua ediție, a fost selectat Vlad Jelmărean, 21 de ani, masterand la secția Sculptură din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, instituție parteneră în cadrul proiectului. Dark Room Experimentarium, spațiul destinat practicilor artistice digitale, parte a expoziției Baroque||Urban, va fi ocupat de instalația interactivă de lasere“flux ID”, care le va permite vizitatorilor să fie ei însăși participanți și creatori ai unor opere de artă tranzitive și tranzitorii, în sensul în care aceasta este activată prin prezența fizică și transpune în imagine mișcarea sau sunetele produse de persoana în cauză.
Instalația lui Vlad Jelmărean, realizată cu sprijinul Casei Studenților din Timișoara, intră în dialog direct cu sculpturile artistului Virgilius Moldovan, fiind, de fapt, o transpunere în mediul digital a conceptului de corporalitate și greutate care este subiectul central al expoziției MEATING. Poate digitalul să preia conștiința individului modern, lăsând “carcasa” carnală să devină un simplu obiect destinat alterării și, în final, distrugerii? Este omul capabil să trăiască în afara propriului corp și să se transpună într-un sistem virtual care să îi asigure nenumirirea? Cu ce preț? Și ce rămâne atunci din umanitatea sa? Acestea sunt doar câteva întrebări care preocupă societatea și intelectualii zilelor noastre, dar și pe artistul de 21 de ani a cărui practică artistică se îndreaptă în această direcție și explorează posibilitățile pe care le oferă tehnica ca suport pentru artă.
Expoziția MEATING se va desfășura, în perioada 21 iulie – 12 septembrie 2017, la etajul al doilea al Muzeului de Artă din Timișoara, expoziția are dedicate cinci încăperi - printre care și sala barocă - și este însoțită de texte critice semnate de directorul Muzeului de Artă din Timișoara, Victor Neumann și curatoarea Ana-Daniela Sultana.
Vernisajul are loc vineri, 21 iulie la ora 18:30 în prezența celor doi artiști, a directorului Muzeului de Artă din Timișoara, a curatoarei, a organizatorilor Asociația Festivalul Baroc Timișoara, Muzeul de Artă din Timișoara și META Gallery, precum și a partenerilor și sponsorilor proiectului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu