Anticomunistul Băsescu și Papa Ioan Paul al II-lea

val-valcu
val-valcu

Traian Băsescu a greșit nu doar omenește, ci și ca animal politic. Dacă și-a calculat mișcarea pe baza unor informări la care oamenii obișnuiți nu au acces, s-ar putea găsi o justificare. Dacă a acționat instinctual, e o greșeală mai mare ca aceea de a-l jigni pe Regele Mihai.

Sesizarea penală pe care a făcut-o, luni, președintele îi va afecta imaginea și în campanile pe care vrea să le poarte în 2014 și în cartea de istorie. Poate că are informații că Radu Mazăre a influențat gestul lui Adrian Zglobiu. Greu de spus câți îl vor crede și când se va finaliza procesul cu o hotărâre definitivă.

Cert este că președintele trimite procurorii contra unui zglobiu, care s-ar putea dovedi un glumeț oarecare, fără vreo legătură cu conspirații tenebroase. O descuraja, astfel, alți protestatari? Posibil, dar rămân atâtea alte forme de protest pe care nu le poate aduce în instanță.

La nivelul omului simplu, gestul se vede ca o răzbunare. Primul om în stat vrea să îl bage în pușcărie pe un tânăr șomer, fără bani de avocat sau chiar de mâncare. Câte milioane de români nu se regăsesc în această poveste? Un tip puternic îl poartă pe un om sărac prin tribunale, iar avocații tocmiți cu bani grei, ce învârt articolele de lege pe deget, îi iau pielea de pe el, în vreme ce fraierul din oficiu abia buchisește Codul Civil sau Penal, după caz.

Când lansa parabola cu omul gras aflat în cârca celui slab, Băsescu se alia cu două milioane de privați, dar își punea în cap opt milioane de pensionari și de bugetari. Mai importantă decât banii, rămâne jignirea. I-a făcut nefolositori, le-a amenințat statutul, comparându-i cu o povară în cârca utililor.

Când a trecut peste incidentul din Portul Constanța, am apreciat flerul său politic: de ce să atragă atenția? Acum, se asigură că rămâne consemnată în arhive, alături de alte arestări celebre, săltarea lui Adrian Zglobiu. Când mulți îi reproșează că în afară de arestări nu a realizat nimic, într-un deceniu, își aplică singur ștampila pe poster: ”Ridicăm Zglobii”.

Când condamna comunismul, chiar dacă urmărea electoratul PNL, putem spune că făcea și istorie. Cum rezistă, însă, la scara istoriei, o comparație cu marele luptător împotriva sovietelor, Ioan Paul al II-lea? În vreme ce Papa l-a iertat imediat pe Ali Ağca, cel care l-a împușcat la ordinul KGB, Băsescu face sesizare penală împotriva lui Adrian Zglobiu, care l-a ”ciuruit” cu o flegmă, eventual la sugestia unui discotecar dubios, cu șapcă roșie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel