COD GALBEN  Alertă meteo: Cod Galben de vreme rea în aproape toată țara. De miercuri, revine canicula

Cod Galben 16 august
Cod Galben 16 august

Alerta intră în vigoare astăzi, la ora 12:00 și este valabilă până la ora 22:00. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o alertă meteo de Cod Galben de vreme rea pentru astăzi, 16 august. Avertizarea este valabilă în intervalul 12:00 - 22:00 și anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată. 

”În zonele montane, în Transilvania, Maramureș și Moldova, local în Muntenia și Crișana vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp” conform ANM. 

Meteorologii mai notează că fenomenele specifice instabilității atmosferice se vor semnala marți (16 august) pe arii restrânse și în restul teritoriului, iar miercuri (17 august) cu precădere în nord, centru și nord-est.

De miercuri, disconfortul termic va fi în creștere, iar vremea va deveni caniculară în vestul și sudul țării, mai anunță ANM. 

În București, vremea va deveni călduroasă încă de astăzi, cu o maximă a temperaturii aerului de 33...34 de grade şi disconfort termic în creştere. Cerul va fi variabil, cu perioade scurte în care vor fi posibile înnorări, averse şi descărcări electrice, îndeosebi spre seară. Vântul va sufla slab şi moderat.

Masă de aer din nordul Africii. Valori la umbră până la 38 de grade Celsius

Elena Mateescu, director ANM, a anunțat că încă de astăzi ”vremea va deveni călduroasă, ne vom apropia de pragul unei zile de caniculă, iar de miercuri, joi și vineri vorbim din nou de un val de căldură, de o masă de aer de origine tropicală dinspre nordul Africii. Va staționa și în zona țării noastre și va aduce valori de temperaturi deosebit de ridicate, la început în partea de vest și sud-vest, iar apoi și în estul și sud-estul țării, cu valori la umbră de peste 38 de grade Celsius. Astfel, disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat”. 

Vremea până în 12 septembrie 2022

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat cum va fi vremea la finalul verii şi începutul toamnei.

Prognoza meteo pentru săptămâna 15 - 22 august 

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va în general excedentar în jumătatea estică a țării, precum și la munte, dar și local deficitar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal.

Prognoza meteo pentru săptămâna 22 - 29 august 

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo pentru săptămâna 29 septembrie - 5 septembrie 

Temperaturile medii se vor situa peste cele normale pentru această perioadă, în toată țara, dar mai ales în regiunile vestice. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo pentru săptămâna 5 - 12 septembrie 

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel