Până la 1 octombrie, în reşedinţa londoneză a suveranei Elizabeth II, în vârstă de 91 de ani, expoziţia Royal Gifts (Cadouri regale) prezintă peste 200 de daruri, provenind din 100 de ţări, amintiri ale întâlnirilor reginei cu diverse personalităţi marcante ale lumii şi ale călătoriilor sale în cele patru colţuri ale Planetei.
Până la 1 octombrie, în reşedinţa londoneză a suveranei Elizabeth II, în vârstă de 91 de ani, expoziţia Royal Gifts (Cadouri regale) prezintă peste 200 de daruri, provenind din 100 de ţări, amintiri ale întâlnirilor reginei cu diverse personalităţi marcante ale lumii şi ale călătoriilor sale în cele patru colţuri ale Planetei.
Cu daruri reprezentând fiecare continent şi pe cei importanţi lideri, cum ar fi fostul Preşedinte al Statelor Unite, Robert Kennedy sau Preşedintele Dwight D. Eisenhower, Nelson Mandela sau Xi Jinping, Preşedintele Chinei, expoziţia este, în acelaşi timp, o spectaculoasă etalare a artizanatului de lux de pe glob.
O impresionantă expoziţie a Darurilor Regale
“Schimbul de cadouri este un aspect obligatoriu al întâlnirilor reginei cu alţi şefi de stat”, explică Sally Goodsir, comisarul adjunct al expoziţiei Royal Gifts, citată de Le Figaro.
Kennedy i-a oferit o fotografie cu dedicaţie, Mandela o tapiserie, Hollande un cal din porţelan… În 65 de ani de domnie, Regina Elizabeth II a primit munţi de cadouri, cele mai emblematice fiind acum prezentate în acestă expoziţie.
De la urcarea sa pe tron în 1952, Regina, ilustru ambasador al ţării sale, a parcurs 1,6 milioane de kilometri, efectuând 89 de vizite de stat, şi a primit, în acelaşi timp, peste 100 de vizite în Marea Britanie.
Bust de tânără din secolul XV din partea Preşedintelui Giovanni Gronchi
Gest de “bunăvoinţă”, simbol al prieteniei, amorsare sau concluzie a unui schimb diplomatic, cadourile sunt şi o modalitate de a prezenta cultura unei ţări, artizanatul sau specialităţile ei. “Unul dintre cadurile cele mai des oferite şi primite este fotografia cu dedicaţie”, afirmă Sally Mme Goodsir.
Cea oferită de John Kennedy, îl prezintă pe Preşedintele american în timpul unei călătorii la Londra în 1961, împreună cu soţia sa Jackie, când au supat împreună cu Regina Elizabeth II la Buckingham. Expus în secţiunea “Cadouri americane”, clişeul, în ramă de argint de la Tiffany, poartă o dedicaţie manuscrisă a lui Kennedy care îşi exprimă “cea mai mare stimă” faţă de suverană.
Robert Kennedy
Cu 35 de ani mai târziu, ea a primit o altă mare personalitate a secolului al XX-lea, Nelson Mandela, care i-a oferit o tapiserie de mătase prezentând o vânătoare de elanzi (cea mai mare antilopă din Africa). Scena se desfăşoară în munţii Drakensberg, în estul Africii de Sud, unde a copilărit Mandela.
Alături de tapiserie, atrage atenţia un surprinzător portret al reginei Elizabeth, dăruit de Preşedintele rwandez Paul Kagame în 2006, un tablou făcut dintr-un asamblaj de coji de banane vopsite şi cusute unele de altele.
De la Regina populaţiei Yoruba din Nigeria a fost primit, în 1965, un Tron, aparţinând unei perechi de astfel de piese de mobilier, decorate cu un semn al bogăţiei şi statului personajului.
Cutie de lac cu egretă de la împăratul Showa (Hirohito), 1953
Regina a primit şi cadouri vii, cum ar fi un crocodil din Gambia în 1961, un elefant din Camerun în 1972, şase canguri din Australia în 1977, care au ajuns toate la Grădina Zoologică din Londra.
Sub somptuoasele candelabre ale Sălii de bal a Palatului Buckingham, unde sunt grupate cadourile din Asia, este etalată o Casetă de lac, decorată cu o egretă din argint, oferită de împăratul japonez Showa (Hirohito) la încoronarea reginei din 1953. “Vizita împăratului Showa la Londra, în anii 70, a marcat prima plecare a unui împărat japonez într-o vizită în altă ţară”, aminteşte curatoarea expoziţiei.
Alături se află Corabia Prieteniei, realizată din bronz, aur, email şi esenţe de lemn dur, venită, în 2015, de la Preşedintele Chinei Xi Jinping.
Copacul vieţii, dăruit de Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto
O piesă interesantă, este Pomul vieţii, care, într-o versiune modernă din 2015, înlocuieşte mitica Grădină a Raiului cu portretul reginei Elizabeth înconjurată de oficiali ai săi, ca soldaţii de gardă şi Ducele de Edinburgh pe un ponei negru. Este cadoul oferit de Preşedintele mexican Enrique Peña Nieto.
Pasionată de cai, regina a primit în dar 20. Preşedintele Franţei, François Hollande, a ales şi el tot un cal, cu ocazia vizitei suvernei în Franţa, preferând însă unul din porţelan de Sèvres în locul unui cal în carne şi oase.
Să amintim şi un Vas de sticlă de Benny Motzfeldt (1909-95), un dar din 1956 din partea regelui Olav al V-lea al Norvegiei, sau o Icoană cu Sfântul Gheorghe ucigând balaurul dăruită de Patriarhul Georgiei, ÎPS Ilia II, în 2011.
Vas oferit de Preşedintele Franz Jonas al Austriei
Un alt elegant Vas din sticlă, semnat Lobmeyr, gravat cu blazonul regal britanic, este cadoul Preşedintelui Austriei, Franz Jonas, din 1966.
O impresionantă operă de artă, un Bust policrom de femeie din secolul al XV-lea, semnat de Francesco Valdambrini, i-a fost oferit reginei în 1961, de către Preşedintele Italiei, Giovanni Gronchi.
Bine cunoscutul simbol al vieţii ruseşti, un Samovar a venit din partea lui Boris Elţîn, în 1994, când era Preşedintele Federaţiei Ruse.
Şi, desigur, lista este departe de a fi completă.
Regina Elisabeta a II-a a călătorit în cele patru colţuri ale lumii
Dacă regina a fost “acoperită” de cadouri din partea conducătorilor străini, unele provin şi de la organizaţii şi instituţii britanice, cum ar fi un mic Ecuson reprezentând drapelul Marii Britanii, purtat de astronautul englez Tim Peake în 2016, o premieră pentru steagul acestei ţări.
Expoziţia se termină cu un omagiu adus Dianei Spencer cu prilejul comemorării a 20 de ani de la moartea sa şi prezintă o serie de obiecte, cum ar fi casete audio, fotografii, un stilou, care i-au aparţinut prinţesei, dispărute în accidentul de maşină de la Paris din 31 august 1977.
Sunt traversaţi, prin expoziţia de la Londra, 65 de ani de amintiri.
Calul din porţelan de Sevres, oferit de Francois Hollande
Piesele prezentate la Palatul Buckingham reprezintă cele mai importante cadouri dintr-o mult mai lungă listă. La începutul acestui an au fost făcute publice cadourile primite din întreaga lume de regina Marii Britanii la împlinirea a 90 de ani. Printre ele, unele reflectă pasiunile bine cunoscute ale Majestăţii Sale, cum ar fi un cal, un ursuleţ din mohair sau jachetele pentru câini…
Printre cadourile neobișnuite să amintim şi un cal numit "Sir John", trimis de Poliția regală canadiană, în timp ce locuitorii din Insulele Virgine britanice i-au trimis un săculeț violet cu sare.
Bol cu fructe din argint, Zambia
Benny Motzfeldt (1909-95), Vas de sticlă, 1955-67
Președintele competiției de ambarcațiunii Henley Royal Regatta i-a făcut Majestății Sale cadou un ursuleț din mohair pe nume Bertie, dotat și cu o pălărie. Dragostea reginei pentru câinii săi nu a fost uitată, ea primind patru jachete de culoare maro pentru patrupede, decorate cu blazonul comitatului regal Windsor și Maidenhead.
Model din portelan al Porţii Bandenburg, oferit de Preşedintele Horst Köhler
Placă de marmură oferită de Aleksander Kwasniewski, 1996
Regina a primit din partea guvernului indonezian o pictură cu ea și cu prințul consort, Ducele de Edinburgh, care își zâmbesc unul altuia, pe o câmpie din Bali pe care se cultivă orez. La rândul său, ambasadorul chinez i-a făcut cadou reginei un evantai de mătase pe care era pictat portretul ei.
Samovar, dăruit de Boris Ieltin
Nici ambasadorul tunisian nu a rămas mai prejos, el oferindu-i un portret în mozaic din perioada când era tânără, cu mesajul: "Cea mai veche și mai iubită suverană din lume".
Sfântul Gheorghe ucigând balaurul
Totem din Columbia Britanică
Supă cum se vede, Regina Elizabeth a II-a a adunat o mulțime de cadouri de-a lungul anului. Într-o singură săptămână din aprilie, Palatul Buckingham a primit nu mai puțin de 17.420 de obiecte prin poștă pe numele suveranei, care reprezentau și felicitări, și cadouri.
Tron Yoruba
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News