Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că, în această săptămână, a fost aprobată procedura.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat vineri că, în această săptămână, a fost aprobată o procedură de acordare a subvenţiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive.
"Avem în programul de guvernare un capitol numit 'O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi'. În această săptămână, am semnat un ordin comun Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, publicat deja în Monitorul Oficial, unde aprobăm o procedură de acordare a subvenţiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces moderne, cu o tehnologie avansată, altele decât cele care se finanţează prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Subvenţiile vor fi acordate din fonduri europene în cadrul programului operaţional 'Capitalul uman' şi se referă la acele persoane cu dizabilităţi beneficiare de serviciile informale şi consiliere profesională, mediere şi formare profesională, pentru a încuraja ocuparea acestor persoane, o măsură care vine în continuarea a ceea ce noi am făcut la început de an şi anume bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi", a declarat Budăi, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Vezi și: Curs BNR 5 aprilie 2019. Leul, evoluție în raport cu euro
El a adăugat că această subvenţie se va acorda sub forma unor vouchere tipărite de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, care le va şi distribui prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului la nivel de judeţ, în baza unui certificat de încadrare în grad de handicap şi a recomandării medicului specialist.
"Vorbim de o tehnologie modernă, câteva exemple ar fi: software şi scannere cu ajutorul cărora computerele pot scana şi citi nevăzătorilor, fotolii rulante electrice personalizate pentru fiecare persoană cu dizabilitate în plată, proteze inteligente pentru cei cu amputaţii şi diferite alte elemente şi tehnologii asistive care îi pot ajuta şi le pot uşura viaţa acestor oameni. Ne gândim, şi am discutat cu Ministerul Fondurilor Europene, cu doamna premier, cu Ministerul Sănătăţii, să extindem această categorie de produse şi la copii pentru încurajarea participării la sistemul de educaţie, la învăţământ şi să le uşurăm şi lor viaţa. În momentul în care vom avea decizia finală, să vedem posibilitatea legală şi pentru copii, vom anunţa", a explicat ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu