Viviana Grădinaru, NOI descoperiri în ştiinţă: Cum depășim oboseala

Cercetătorii de la Caltech au identificat un circuit neural din creier ce controlează starea de veghe.

Constatările specialiştilor au implicații în ceea ce priveşte tratarea insomniei, a suprasolicitării și tulburărilor de somn care însoțesc alte tulburări neuropsihiatrice, cum ar fi depresia.

Studiul a fost realizat în laboratorul unei românce, Viviana Grădinaru, profesor asistent de biologie și inginerie biologică, cercetător la Institutul de Cercetări Medicale Heritage și director al Centrului de Neuroștiințe Moleculare și Celulare al Institutului Tianqiao și Chrissy Chen pentru Neuroștiințe la Caltech. Studiul apare în ediția online din revista Neuron din 8 iunie, potrivit medicalxpress.com.

Grădinaru și echipa ei au vrut să știe: cum depășim oboseala în fața unui termen limită sau când ne trezim noaptea pentru a hrăni un copil?

„Pentru a răspunde la această întrebare, am decis să examinăm o parte a creierului, numită nucleul rafeului dorsal", spune Grădinaru. „La oamenii care au afectată această parte a creierului s-a dovedit că experimentează somnloenţă excesivă în timpul zilei".

Echipa a studiat neuronii DRNDA la șoareci. Cercetatorii au folosit o tehnică specială pentru a induce celulele DRNDA să fie stimulate de lumină. După ce au stimulat acești neuroni cu lumină în timpul în care animalul dormea în mod normal, Grădinaru și echipa ei au descoperit că șoarecele s-a trezit din somn și a rămas treaz. Reversul a fost adevărat atunci când activitatea DRNDA a fost oprită din punct de vedere chimic - animalul ar fi adormit. Aceasta implică faptul că activitatea neuronilor DRNDA guvernează comportamentele ce ţin de somn-trezire.

Studiul trebuie continuat pentru a se testa potenţialul DRNDA ca o ţintă terapeutică pentru insomnie sau suprasolicitare, precum şi pentru tulburări de somn.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel