Victima și călăul

Zi decisivă pentru USL. A câta? "Se rupe USL? Mai sunt șanse de împăcare?" sunt întrebările ce au frământat presa românească până când Uniunii nu i s-a mai dat nicio șansă. Atacurile politice reciproce ale celor doi lideri, Crin Antonescu și Victor Ponta, văzuți cândva ca o alternativă la Traian Băsescu, au nimicit esența USL.

Mulți analiști politici au spus că partidul care va pune punct USL va fi cel care va avea de suferit în ceea ce privește imaginea în fața electoratului, esențială într-un an decisiv, cu două alegeri importante: europarlamentarele și prezidențiale. Însă, până la ruperea oficială a USL, deja avem două imagini: una a unui PNL decis și cealaltă a unui PSD care întoarce și celălat obraz. Aparent.

Ultimatumuri peste ultimatumuri a reiterat Crin Antonescu. Unele amânate, ceea ce arată că, în spatele unor cuvinte dure și nepotrivite în interiorul unei coaliții, nu se află o intenție, ci o ofuscare. El a ajuns să fie considerat responsabil pentru criza din USL. 42% din electorat, potrivit ultimului sondaj CSCI, îl vede pe liderul PNL principalul vinovat pentru ruperea Uniunii. Victor Ponta ar ieși neșifonat din acest scandal, cu un procent de vinovăție de doar 18%. Aceasta este percepția publică.

Crin Antonescu a ajuns, din cauza cuvintelor dure și directe, să fie văzut drept un călău chiar înainte de anunțarea destrămării oficiale a unei alianțe anti-băsesciene. Liderul PNL a primit o antepronunțare a electoratului, una a neîncrederii.

Președintele PNL a folosit cuvinte dure, sesizabile pentru public. Premierul Victor Ponta, în schimb, a fost cel care a întors și celălalt obraz. Aparent. Ultima ieșire a premierului a fost duminică seară. Ascuns în spatele unor cuvinte înțelepte de tipul "primesc PNL înapoi chiar și după trei luni", "aleg continuarea alături de USL", "Nu sunt insensibil la atacuri personale. Nu-mi e uşor să suport atacurile lui Crin", a creat imaginea victimei prin tăcere și mesaje împăciutoare. Totodată, a creat o imagine a unui Crin Antonescu identic cu Traian Băsescu.  Premierul a avut un discurs devastator, în esența lui, despre Crin Antonescu, fapt subliniat chiar de el. După fiecare asemănare Antonescu-Băsescu, Victor Ponta a ținut să amintească că oamenii nu mai vor un nou Băsescu, vor un președinte "arbitru", nu un "jucător" așa cum este Traian Băsescu și așa cum este acum și Crin Antonescu, despre care spune că speră să revină la conceptul USL, al unui "arbitru". 

Premierul Victor Ponta a jucat o carte inteligentă, apreciată de electorat, una care a țintit imaginea lui Crin Antonescu. Deși aparent rolurile de victimă și călău sunt adjudecate înainte de anunțul oficial al despărțirii, în esență, antepronunțarea este întotdeauna greșită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel