Urmează infernul

Traian Basescu anunta ca va trage din toate pozitiile. Si in toate tintele posibile. Ce a fost pana in prezent reprezinta o nimica toata. Infernul abia se dezlantuie. Si, evident, va fi, in primul rand, vizat Guvernul Victor Ponta. Politica premierului si a Cabinetului sau in general. Dar la fel de vizati vor fi si ministrii. Om cu om. Si, daca va avea munitie, va lovi si in familiile acestora. Iar munitia lui Traian Basescu stim cam de ce calibru e. La fel cum stim si care sunt gurile de tun de care dispune.

Ruperea USL, daca se va intampla, indiferent cand se va intampla, cat timp Basescu va sta la Cotroceni va reprezenta un eveniment de care acesta va profita din plin. Pentru ca, indiferent daca PSD poate incropi sau nu o majoritate, este exclus ca acea majoritate parlamentara sa poata trece legile organice. Sau chiar amendamentele la asemenea legi. Ceea ce inseamna ca, timp de un an, Guvernul Ponta va fi condamnat, in circumstanta despartirii de PNL, sa alerge intr-un singur picior. Si sa suporte, in plus, asa cum va fi cat se poate de firesc, si atacurile liberalilor aflati in opozitie.

 Dar, cu sau fara ruperea USL, infernul anuntat chiar de catre presedinte se va dezlantui. Pentru moment a reusit cateva lovituri notabile. Ingroparea proiectului constitutional, ingroparea regionalizarii. Descentralizarea fara regionalizare va avea si efecte perverse. De care adversarii Guvernului Ponta vor profita din plin. Dar, inainte de asta, asemenea efecte perverse ii vor afecta pe cetateni. Acelasi Traian Basescu si-a consolidat influenta asupra Consiliului Superior al Magistraturii. Si acest fapt este cat se poate de vizibil. Implicit, el si-a consolidat pe aceasta cale si puterea asupra DNA. Ori DNA este principala institutie prin care Traian Basescu isi loveste, om cu om, adversarii politici. Si isi poate proteja protejatii. Nici ANI nu sta degeaba. Lucreaza cu toate motoarele incinse la maximum. In aceeasi directie. Cele doua plutoane de executie ale Sectiei Penale de la Inalta Curte lucreaza si ele. Si cea mai mare parte a serviciilor.

 Primele tinte anuntate de Basescu vor fi descentralizarea si bugetul. Le va ataca pe toate caile. Indiferent de rezultatul final, pierderile pentru Guvernul Ponta, pentru administratia centrala, pentru administratiile locale si, in primul rand, pentru cetateni vor fi considerabile. Orice intarziere in adoptarea bugetului sau in punerea in miscare a masinariei descentralizarii va pune in dificultate intreg mediul de afaceri si ii va inhiba pe investitori. Si asta se intampla in prag de iarna. De iarna grea. Dar nu doar cele doua exemple sunt concludente. Basescu va ataca, in mod cert, toate legile importante. Va intarzia cat va putea orice proiecte de modernizare si de eficientizare ale statului.

 In plan extern, indiferent de faptul ca toti partenerii nostri stiu ca Traian Basescu isi mai poate exercita influenta doar un an, el va ataca, incercand sa compromita toate initiativele Ministerului de Externe, ale premierului ori ale membrilor Cabinetului. Si va ataca, in aceeasi masura, si ceea ce numim diplomatia parlamentara.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel