Un studiu realizat de companiile farmaceutice arată că nu se mai pot vinde medicamente compensate în România

pastile-medicamente-farmacisme-shutterstock
pastile-medicamente-farmacisme-shutterstock

Producătorii de medicamente au realizat un studiu de impact privind efectele unei noi taxe pe medicamente, introdusă de la 1 octombrie de Guvernul Boc. Asociația Producătorilor  Internaționali de Medicamente va da publicității, marți, calculele specialiștilor, pentru a convinge autoritățile să modifice taxa clawback, astfel încât să nu blocheze accesul românilor la tratamente moderne în cancer, boli de inimă, diabet sau SIDA. Modelul ”original” de taxare din România nu ar mai permite producătorilor occidentali să ofere medicamente compensate sau gratuite sau chiar îi va alunga de pe piața românească.

Studiul de impact arată că aceștia sunt forțați să plătească o taxă de circa 400 de milioane de euro pe an, sumă ce reprezintă 28 la sută din consum și 40 la sută din cheltuielile publice în domeniu. Această taxă ar urma să fie plătită în avans față de încasări, care vin cu mare întârziere de la Casa de Asigurări. Guvernul a stabilit un interval de 2 luni pentru achitarea ”clawback”, în vreme ce decontările vin cu 12 luni mai târziu, în cel mai bun caz, în prezent fiind de recuperat peste 1,3 miliarde de euro de la CNAS. Producătorii au constatat că trebuie să plătească taxe mai mari decât vânzările care depășesc bugetul aprobat, în condițiile în care consumul nu depinde de ei, iar autoritățile nu au luat în calcul creșterea nevoilor, normală din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii numărului de noi cazuri de boală.

În cazul în care guvernul refuză dialogul, firmele producătoare vor trebui să își delisteze produsele de pe listele de compensare sau să plece din țară. Decizia de a abandona România se va lua de către fiecare companie-mamă în parte, nu de către filialele din țară. Dacă mai multe companii vor hotărî retragerea din România, mișcarea va avea un impact semnificativ în ceea ce privește imaginea societății românești. Specialiștii cred că strategia companiilor occidentale se va stabili în luna aceasta, cel târziu în noiembrie. Guvernul speră să rezolve cu această nouă taxă problema finanțării deficitare din sănătate, bazându-se pe ”lăcomia” companiilor farmaceutice, care vor accepta să aducă bani de acasă, în anul ce vine, cu speranța cuceririi unei cote de piață care să le permită profituri într-un viitor incert. Dacă firmele vor fi mai precaute, din cauza crizei economice...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel