Un munte din România plânge cu "lacrimi" alb-albastre - Video

Un munte din România plânge cu "lacrimi" alb-albastre / Foto: Captură video Monitorul de Suceava
Un munte din România plânge cu "lacrimi" alb-albastre / Foto: Captură video Monitorul de Suceava

Un munte din România plânge cu "lacrimi" alb-albastre. Nu este o metaforă.

În zona localității Crucea, acolo unde cândva, nu cu foarte mult timp în urmă, funcționa Exploatarea Minieră Leșu Ursului, dintr-un munte, pe un versant și pe altul, sunt galerii ale groazei, scrie Ziarul de Iași. Din acestea se scurg ape care angrenează diferite substanțe chimice pe care le scot din măruntaiele muntelui și le deversează în apele de suprafață.

Este un fenomen care se petrece de ani buni, dar nimeni nu pare să vadă această poluare, că altfel nu ar putea fi numită. Dan Andronic este un fost miner care știe extrem de bine fiecare loc, mai ales că a lucrat la exploatarea de la Leșu Ursului aproximativ 9 ani aici, iar alți 7 ani la mina de uraniu de la Crucea. Am mers împreună, pentru început, la așa-numita galerie 18, cu ieșire spre pârâul Leșului.

Miner: Ăsta e oxid de cupru

”Ia uite cum curge cupru în jos, iar băieții cu ochi albaștri spun că nu mai este cupru și au închis Leșu Ursului. Ăsta e oxid de cupru. Vă dați seama cam ce concentrație de oxid de cupru este? Uite, pietrele sunt albastre. Și băieții au închis mina, să nu aibă oamenii de lucru. La cât de scump e cuprul acum au închis mina. Hoți, mincinoși! Uite cum sunt pietrele colorate, zici că e albastru de Voroneț”, a spus bărbatul într-o postare de acum un an.

Nimeni nu l-a băgat în seamă. De autorități vorbim. Miercuri, jurnaliștii de la Monitorul de Suceava au mers împreună cu el din nou la acest loc din care se scurge o substanță albastră și a explicat, fără pretenția că ar deține adevărul absolut, ce crede el, un simplu miner.

"E o galerie de cercetare și acum 3-4 ani când am descoperit-o așa curgea, între timp văd că s-a mai albit din cauza precipitațiilor. E o concentrație foarte mare de cupru Aici nu s-a exploatat, ci s-a început din vârful muntelui, cu galerii de coastă și apoi trebuia să se ajungă aici, numai că a venit Revoluția și s-a închis totul", a spus Dan Andronic.


Tip de poluare la care nu se gândește nimeni: Hârtiile care ni se cer la orice instituție. Val Vâlcu: Câte păduri se taie pentru a umple dosarul cu șină?

Dragoș Popescu, membru al Comisiei de Mediu din Senat și parlamentar REPER, a fost prezent la emisiunea Interviurile DC News, realizată de jurnalistul Val Vâlcu.

Cei doi au abordat, printre altele, subiectul poluării, moment în care Val Vâlcu a vorbit despre modul risipitor în care instituțiile statului folosesc hârtia.

„Un tip de poluare la care nu se gândește nimeni este aceea cu hârtii. Dacă te duci la facultate îți faci un dosărel cu copie de pe certificatul de naștere, copie cu nu știu ce altceva, diploma în original dacă ești la buget, un teanc de hârtii. La terminarea facultății, după 3 ani, studentul cere acel dosărel, îl mai trage o dată la copiator și predă noul dosar, că doar nu o să își mai bată capul secretara. Cert este că se strâng două dosare cu aceleași documente, pentru că nu s-a schimbat nimic în 3 ani, poate doar numele, dacă s-a căsătorit. Oricum există un număr matricol, cum e CNP-ul.

Haideți să ne gândim la toate instituțiile. Câte păduri se taie? Câtă hârtie este depozitată, pentru că ai tot ce înseamnă mediu controlat, arhive, le adunăm fără să fie documente necesare”, a comentat Val Vâlcu. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel