Un criminal și-a redescoperit pasiunea pentru matematică în închisoare, rezolvând probleme avansate.
Un condamnat pentru crimă care are de executat 25 de ani de închisoare, însă se pare că timpul petrecut în spatele gratiilor i-a permis să își redescopere pasiunea pentru matematica avansată. Nu este tocmai ceea ce ne-am fi imaginat că fac condamnații pentru fapte grave în spatele gratiilor, dar după mult timp și dedicație, Christopher Havens a ajuns să rezolve o problemă matematică antică.
Havens, care nici măcar nu a terminat liceul, este în închisoarea de lângă Seattle de nouă ani după ce a fost condamnat pentru crimă, având acum 40 de ani. După cum a raportat DW News, citat de Mirror, a renunțat la școală, nu și-a găsit un loc de muncă și a devenit dependent de droguri în tinerețe.
În timpul petrecut în închisoare, Christopher a regăsit pasiunea pentru matematică și a început să stăpânească matematica avansată. I se permite să aibă manuale, dar numai cu condiția să îi învață pe ceilalți deținuți matematică. El a decis să trimită o scrisoare din închisoare unui editor de matematică pentru câteva dintre numerele din revista „Analele matematicii”, dorin să vadă dacă poate răspunde provocărilor intelectuale.
Un editor de la publicația științifică Mathematica a trimis scrisoarea partenerului său, care a trimis-o tatălui ei, profesor de matematică la Umberto Cerruti din Torino, care i-a dat prizonierului o problemă matematică de rezolvat pentru a-i testa abilitățile. Ceea ce s-a întâmplat în continuare a fost uimitor. Umberto a primit un răspuns prin poștă o coală pe care era scrisă o formulă lungă. Havens a răspuns corect sarcinii de matematică.
Nu este singura victorie a lui Havens. Folosindu-se doar un stilou și hârtie, el a rezolvat o teorie a numerelor care implică „fracții continue” pe care Cerruti a eșuat să o rezolve preț de mai mulți ani. O fracție continuată este practic o fracție mixtă în care numitorul are forma unei fracții mixte, această structură continuând spre infinit făcând fracțiile legate între ele.
Teoria este utilizată în criptografia modernă, folosită în procese precum comunicarea bancară, financiară și militară - deci este o realizare destul de mare.
Havens a rezolvat problema matematică a lui Cerutti pentru prima dată și a găsit reguli pentru aproximarea unei clase mari de numere, ceea ce este foarte impresionant pentru cineva care nu a terminat niciodată școala. El și Cerutti vor scrie pentru o publicație științifică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu