Urmărește emisiunea live


Tudor Ciuhodaru, avertisment. Ce se va întâmpla marți în România, cum ne va afecta pe toți și cum să ne protejăm

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că marți nivelul de alertă al radiațiilor ultraviolete va ajunge la 8,5 unități.

În calitate de medic primar de medicină de urgență, Tudor Ciuhodaru recomandă:

"1.Limitaţi expunerea la soare, mai ales la orele amiezii. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale diminetii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spatii dotate cu aer conditionat (magazine, spaţii publice) sau măcar fără expunere directă la soare (corturi, umbrare). Nu lăsaţi copii nesupravegheaţi la locurile de joacă.

2.Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, care să vă asigure obligator protecţia feţei şi gâtului precum pălariile cu boruri largi şi ochelari de soare dotaţi cu protectie laterală şi cu o formă cât mai bine adaptată feţei. Nu e de neglijat şi utilizarea umbreluţelor de soare.

3.Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plaja pentru a asigura un ecran protector. Formula "este bine puţin mai mult decât ar trebui" este cea care vă asigură că veţi beneficia de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă. Puteţi utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveţi tenul gras căutaţi formule noncomedogenice. Vericaţi factorul de protecţie solară, menţionat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare şi intensitatea expunerii la radiaţiile solare mai mare. Persoanele cu piele sesibilă trebuie sa folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25. Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele şi la fiecare ieşire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiatiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute".

Mituri despre expunerea la soare, demontate

De asemenea, Tudor Ciudodaru demontează miturile cu privire la expunerea la soare:

a) bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecţie făţă de efectele radiaţiilor ultraviolete;

b) întreruperea repetată a expunerea la soare influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor ce sunt de tip cumulativ;

c) statul în apă duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete şi chiar dacă avem confort termic arsurile solare şi insolaţia se instalează cu usurinţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel