La alegerile din data de 9 iunie votarea va începe la 7,00 dimineaţa şi se va încheia la ora 22,00, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, care a subliniat faptul că acest proces se va putea prelungi, în mod excepţional, până la ora 23,59, dacă mai sunt votanţi la rând.
Şeful AEP a prezentat, procedura de vot la alegeri. În cadrul unei conferințe de presă, Greblă a zis că, în ceea ce priveşte alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota doar la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost hotărâtă cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.
La secţia de votare unde sunt arondaţi, votanții vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei cinci buletine de vot, respectiv pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Consiliului Judeţean, pentru alegerea primarului localităţii/pentru alegerea primarului de sector şi pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliu de sector.
Conform preşedintelui AEP, votantul va pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o folosească în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată. După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabina de vot, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.
Apoi, alegătorul va preda ştampila şi va putea pleca din secţia de vot. Toni Greblă a adăugat faptul că fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă specială ce va putea fi utilizată în cazul cetăţenilor care nu pot fi transportaţi sau au dificultăţi majore în a se prezenta la secţia de votare.
Aceştia vor trebui să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripţie locală un șir de documente din care să reiasă că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare, a spus şeful AEP. Conform acestuia, aceste documente vor putea fi depuse chiar şi în duminica alegerilor, însă până la 'o oră rezonabilă', recomandat ora 14,00.
'Votarea începe la 7,00 dimineaţa şi se încheie la ora 22,00. Totuşi, în mod excepţional, acolo unde preşedintele secţiei de votare observă că sunt cetăţeni care nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secţiei de votare sau în imediata apropiere a secţiei de votare şi stau la rând, preşedintele secţiei de votare poate să decidă prelungirea votării până la ora 23,59, când sistemul electronic de înregistrare la vot se va închide automat. Este vorba de ora locală, astfel încât ea diferă şi va diferi în funcţie de diverse ţări în care cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot', a spus Toni Greblă.
Șeful AEP a mai arătat că, după încheierea procesului de vot, fiecare urnă va fi deschisă în prezenţa tuturor membrilor secţiei de votare. În interiorul secţiei de votare pot să mai fie prezenţi şi să asiste la numărarea voturilor observatorii străini şi internaţionali, reprezentanţii acreditaţi ai mass-media şi candidaţii, în cazul în care sunt înscrişi în cursa electorală din circumscripţia respectivă, a spus preşedintele AEP.
Urnele se deschid pe rând, după ce a fost activată de către operatorul prezent în secţie tableta, care are şi rol de cameră video. Aceasta va fi amplasată în aşa fel încât să observe întreaga operaţiune de numărare şi de consemnare a rezultatului votului în procesele verbale.
Urna specială va fi deschisă după ce vor fi deschise cele 5 urne, a mai arătat Greblă. După această operaţiune, fiecare proces verbal va fi fotografiat și va fi pus într-o aplicaţie a AEP, care va apărea 'aproape instantaneu' pe site-ul autorităţii.
'Din acel moment, nici fotografia, nici procesul verbal (...) nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre, care şi ea va fi publicată în acelaşi format pe site-ul AEP, prin care s-a decis renumărarea voturilor sau îndreptarea unor greşeli', a mai spus preşedintele AEP.
'Aceste documente vor avea un cod QR, pentru ca ele să poată fi uşor identificate, iar fără acest cod nu pot fi urcate în sistemul informatic', a mai zis Toni Greblă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu