Tibetanii poartă gena unei alte specii de om, dispărută acum 50.000 de ani

Tibetanii sunt capabili să trăiască fără probleme la altitudini la care un om obișnuit ar avea mari probleme de sănătate și, chiar, ar putea să moară.

La altitudini mai mari de 4.500 de metrii, un om obișnuit ar avea probleme cardio-vasculare din cauza faptului că sângele se subțiază. Însă tibetanii supraviețuiesc fără probleme la astfel de altitudini, unde cantitatea de oxigen este mică, scrie io9.com

Potrivit unor analize genetice făcute la Univeristatea din California, tibetanii au o genă care permite corpului să regleze cantitatea de hemoglobină, molecula care transportă oxigenul în sânge. Cu alte cuvinte, organismul tibetanilor are capacitatea de a mări cantitatea de hemoglobină atât cât îi trebuie pentru supraviețuire.

VEZI ȘI: Dalai Lama, urmărit de peste 7.000 de oameni la o conferinţă budis

În mod normal, atunci când un om urcă la peste 4.500 de metri corpul său are tendința de a produce mai multă hemoglobină decât este nevoie.

Se pare că această genă a fost transmisă în urmă cu 40.000 - 50.000 de ani, când oamenii din Africa au călătorit până în Asia și s-au împerecheat cu nativii de acolo, Denisovanii.

Omul de Denisovan sau omul din Denisova este o specie de hominid, ale cărui vestigii au fost descoperite în peștera Denisova din Munții Altai. Era o rudă apropiată a omului de Neanderthal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel