EXCLUSIV  Temuta UREMIE. "Aceste boli, deși nu sună precum cancerul, ca pronostic, sunt asemănătoare"

doctor_pacient_1
doctor_pacient_1

Prof. dr. Mircea Penescu, șeful Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, a vorbit la Academia de Sănătate despre pronosticul bolile renale, în special cele cronice.

"Din păcate, bolile renale, în special cele cronice, deși nu sună precum cancerul, ca pronostic, sunt asemănătoare. Odată amorsată o boală renală cronică drumul ei este, aproape fără excepție, ascendent. Indiferent de eforturile noastre, marea majoritate a lor avansează. Sunt chestiuni de matematică. (...) Inoxerabil ne ducem spre temuta uremie. La orizontul fiecărei boli renale, chiar dacă este depistată recent, noi putem prevedea drumul către acest final nu tocmai roz. Este drept că există o serie de boli care până acum scăpau. (...) Vasculitele renale - patologia aceasta microvasculară, de curând pusă în evidență prin tot arsenalul de teste imunologice la care se adaugă examenul histopatologic, aici este un domeniu în care altă dacă puteam să pierdem pacienți, acum sunt recuperați, iar unii dintre ei sunt recuperați spectaculos restitutio ad integrum. Acest lucru nu se întâmplă în marea majoritate a bolilor renale despre care vă spuneam că sunt sortite drumului spre uremie", a spus profesorul la DC News.

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

Răspunsul integral îl puteți urmări în video următor:

VEZI ȘI: Rinichi. Prof. dr. Penescu, despre ARMA teribil de eficientă în bolile reno-urinare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel