Subvenții motorină. Vești bune pentru agricultori

Secretarul de stat în Ministerul Agricuturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu vine cu noi vești bune pentru agricultori. Botănoiu prezintă un proiect de act normativ modul în care se acordă ajutorul de stat pentru acciza redusă la motorină. 

"Dragi prieteni, La acest moment am supus dezbaterii publice un proiect de act normativ care schimbă în mod radical și în avantajul fermierilor modul în care se acordă ajutorul de stat pentru acciza redusa la motorină. Până în acest an, în baza HG 1174/2014, fermierii se adresau APIA și obțineau un acord prealabil de finanțare. În baza acordului prealabil, APIA emitea o adeverință, fermierul se ducea la bancă, lua un credit în baza adeverinței, iar decontarea efectivă a diferenței de acciză se făcea în luna decembrie, chiar ianuarie. Suma decontată stingea creditul obtinut, dar costurile exceptionale legate de acest credit reprezentau cheltuieli ale fermierului făcute pe seama unui drept de primit. În sinteză, noul flux de decontare permite fermierilor decontarea rapidă a cheltuielilor cu acciza la motorină și asigură recuperarea unor costuri într-un mod mult mai dinamic și mai eficient pentru aceștia. Prin proiectul de hotâre de guvern, se prevede posibilitatea sa obtii banii reprezentând acciza redusa cand ai nevoie de ei, cat mai repede dupa ce ai plătit motorina. Cererea de plata o poti depune lunar sau in acea luna care urmează lunii in care ai facut cheltuiala

Concret

În alta ordine de idei se poate deconta motorina pe un an agricol intr-o singura cerere de plata, la începutul anului sau oricând ai achiziționat cantitatea de motorină necesară întregului an agricol. Daca ai dreptul sa beneficiezi de acciza redusa pentru 10 tone de motorina conform cererii initiale si achizitionezi toata motorina in ianuarie –de exemplu - (daca ai unde sa o stochezi - sunt fermieri care au), te prezinti in februarie la APIA si ceri banii pe toata cantitatea. Iar APIA îți decontează toată suma solicitată. Nimeni nu e obligat sa vina lunar la APIA așa cum am observat că se insinuează. Probabil dacă s-ar fi cerut un punct de vedere avizat, neclaritățile ar fi dispărut de la sine. Scopul meu și al colegilor mei este să simplificăm fluxurile procedurale, să găsim soluții pentru ca fermierii să primească banii cât mai repede și, mai ales, fără încărcarea costurilor datorită unor proceduri instituționale. Actul este în dezbatere publică. Dacă sunt idei sau aspecte prin care să-l promovăm într-o variantă mai bună, vă aștept cu propuneri în această săptămână. Va multumesc!" a scris Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii pe contul său de socializare. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel