SUA lui Trump și Rusia lui Putin vor distrugerea UE

Știți cum este să te trezești în miez de noapte dintr-un coșmar și să fie atât de intens încât să fii absolut convins că visul este, de fapt, realitatea? Ei bine, așa mă simt eu după invadarea Ucrainei... tot sper să mă trezesc din acest coșmar care a cuprins omenirea. Și nu am decât o singură teamă: viața și viitorul copiilor mei într-o lume întoarsă în neo-feudalism sau chiar mai sumbru, neo - sclavagism, scrie Alexandru Cumpănașu.

Dacă până acum lucram cu "finețuri" și intuiam, căutam informația despre viitor în cele mai sigure surse, odată cu Ucraina ne-am întors la "puterea pumnului" și "cel mai puternic golan câștigă". Ce legi? Ce drepturi? Ce reguli?!

Dacă timp de un secol SUA au fost aparatorul Europei, acum America lui Trump, în complicitate cu Rusia lui Putin, prezintă "suspiciuni rezonabile" ale unui grup de "crimă organizată" ce și-a propus "violarea" și "înrobirea" EUROPEI.

În termenii simpliști pe care-i înteleg și-i aplică cei doi lideri, "reîmpărțirea lumii" începe cu împărțirea și neutralizarea dușmanilor. Astfel, la cum se prezintă lucrurile, Trump a cedat UE Rusiei iar Rusia va slăbi alianța militară cu China. Pentru Trump, China este principalul rival și într-un teatru al absurdului, trecând peste istorie, trecut, prezent, chiar Trump și Putin se aliază pentru neutralizarea principalilor dușmani și împărțirea resurselor.

Puterea militară și economică a Chinei este una uriașă și împreună cu India, Brazilia, Africa de Sud și, până de curând, Rusia, ar fi putut îngenunchea SUA în contextul unei extrem de slabe administrații Obama, care în loc să întărească cu orice preț relația cu UE, a ignorat-o pur și simplu, ce-i drept până de curând și UE și, în special, Germania ținând "coada sus" și bucurându-se de gazul rușilor.

Pentru Trum, lucrurile par mult mai simple: China trebuie slăbită urgent și utilizată ca piață de consum și nu invers, ca până acum, plus stoparea, chiar printr-un război, a avansului militar și tehnologic uriaș pe care l-a căpătat. De cealaltă parte, Rusia se definește singură și își dorește să fie o putere regională, iar Europa și o parte din Orientul Mijlociu reprezintă principalele ținte.

Astfel, în acest coșmar, euroatlantismul dispare, ramâne doar parteneriatul istoric SUA - UK, "perfidul albion" dând deja lovitura de grație UE prin Brexit, iar Rusia primește undă verde pentru a-și lărgi "grădina" în Europa, după bunul plac.

Declarația lui Trump despre gestul ce trebuie "încurajat", al UK cu BREXIT, pe care îl recomandă și altor state membre UE, este un real mesaj de "unitate" și "consolidare" a UE. În fapt, Trump spune cu subiect și predicat "Vreau desființarea UE!", în timp ce prietenul și partenerul domniei sale de "table geopolitice", că de șah mi se pare deja mult prea complex pentru Trump, respectiv Vladimir Putin, cu o ironie și cinism fără margini, a făcut "apel" zilele trecute la "unitatea Europei" si păstrarea UE.

Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Adevărul este că cei doi au stabilit foarte clar amenințările și oportunitățile: pentru Putin, atât amenințarea cât și oportunitatea, după alegerea lui Trump, o reprezintă UE, structura multistatală cea mai puternică din lume, cu un PIB peste SUA și posibilități militare, în cazul unei solidificări interne, cu mult peste Rusia în doar câțiva ani.

În același timp, atât pentru Rusia cât și pentru SUA, China este, în prezent, principalul dușman militar și economic și, în ciuda acordurilor economice uriașe de 400 miliarde de dolari dintre Rusia și China, pentru cumpărarea de gaz rusesc, Rusia realizează că se învecinează cu o țară de zece ori mai mare ca număr de locuitori, dar și cu o țară aflată acum în expansiune, aproximativ 20 milioane de chinezi locuind pe teritoriul Rusiei, adică mai mult de 10% din întreaga populație. Dacă adăugăm și deținerea de tehnologie ultraperformantă și creșterea puterii militare, Putin înțelege că, într-un viitor îndepărtat, Rusia ar putea să devină o simplă colonie a Chinei. De aceea, în prezent, Putin se folosește de Trump împotriva Chinei, care este și adversarul principal al SUA, și amândoi își împart UE și o stopează să devină principală superputere a lumii. Ceea ce este trist este modul abrupt și răvășitor în care Trump face din SUA factorul de distrugere a UE, după ce a stat la baza coagulării UE.

Singura soluție în lumea de astăzi a lui Trump, Putin, Erdogan, Merkel este, în viziunea mea, una cinică și macabră: nefinalizarea de către Trump a primului mandat, cel mai probabil prin mijloace nedemocratice, cât timp "tirania" lui Trump ignoră orice – justiția, populația din stradă, serviciile, armata... practic, demite Procurorul General când vrea, nu-i pasă de proteste, este imun la efectele devastatoare pe termen lung prin distrugerea UE pentru SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel