STUDIU. Lipsa vitaminei D sporește riscul unui accident cardiovascular

Medicina a stabilit de mult timp o legătură între carența vitaminei D în sânge și problemele cardiovasculare, însă cercetătorii au determinat care sunt limitele specifice pornind de la care crește riscul unui accident cardiovascular.

Astfel persoanele al căror nivel de vitamina D este de sub 15 nanograme pe milimetru de sânge au un risc cardiovascular crescut, au stabilit autorii acestui studiu prezentat luni la conferința anuală a American Heart Association întrunită luni din Orlando, Florida.

"Deși rate ale vitaminei D de peste 30 ng/ml au fost mult timp considerate ca normale, cercetări mai recente au arătat că nivele mai mari de 15 ng/ml sunt cele suficiente", a explicat dr. Brent Muhlestein, codirector al cercetării cardiovasculare realizate de Institutul inimii Intermountain din Salt Lake City (Utah).

Rezultatele acestui studiu se sprijină pe o analizare a datelor medicale a peste 230.000 de pacienți pe care cercetătorii i-au ținut sub observație timp de trei ani, urmărind accidentele cardiovascular grave (infarct, boli coronariene, renale...) și decesele.

Grupul cel mai afectat a fost cel care a avut un nivel de vitamina D de sub 15 ng/ml, care a înregistrat un risc sporit de 35% comparativ cu cel al căror nivel de vitamină D a fost superior.

Vitamina D este produsă în mod natural de expunerea la soare și se găsește din abundență în uleiul de pește, legume, gălbenușul de ou și cereale. Unele studii de laborator sugerează de asemenea faptul că vitamina D ar putea avea și efecte anticancerigene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel