Ştefan-Radu Oprea, ministrul demis pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, vrea să atragă tinerii în învăţământul dual

Autorităţile pe de o parte şi companiile private pe de altă parte trebuie să prezinte mai clar poveştile de succes ale persoanelor cu abilităţi tehnice care au făcut carieră în companiile care au în prezent nevoie de angajaţi din învăţământul profesional, pentru a atrage tinerii în sistemul de învăţământ dual, a afirmat marţi ministrul demis pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, în cadrul unei reuniuni privind situaţia învăţământului profesional în sistem dual. 

Acesta le-a recomandat reprezentanţilor companiilor din domeniul auto să le arate tinerilor că fabricile moderne au condiţii de lucru mult mai bune decât imaginea tradiţională a locurilor de muncă ce nu necesită pregătire universitară. 'Ce trebuie să facem în continuare, pentru că drumul este lung: în afara unei colaborări foarte bune şi a identificării nevoilor şi a unui dialog, din perspectiva mea avem nevoie de a schimba şi mentalitatea, care este cel mai greu lucru cu putinţă într-o societate. Părinţii astăzi gândesc despre copiii lor, şi nu este valabil doar în România, este valabil şi în celelalte ţări din Europa, că nu vor (ca copiii, n.r.) să mai facă meserii murdare. Nu vrem să ne mai murdărim de vaselină, toţi copiii trebuie să meargă la universităţi, pentru a avea o muncă curată. Şi atunci ceea ce putem să facem împreună este să prezentăm mai clar poveştile de succes ale celor care au abilităţi tehnice şi fac carieră în toate companiile pe care le reprezentaţi. 'Ziua Porţilor Deschise' poate fi o oportunitate. A arăta că ceea ce ne aduceam noi aminte ca părinţi dinainte de 1989, a arăta o fabrică, nu mai este real azi. În fabrică nu mai vezi şpanul, într-o uzină modernă nu-l mai vezi! Lichidul de răcire nu mai este peste tot! Lucrul acesta putem să-l facem împreună, putem să vorbim de povestea de succes a celor care au parcurs învăţământul dual şi a carierei pe care o pot urma. Şi atunci cu certitudine că învăţământul dual va deveni o opţiune din ce în ce mai serioasă', le-a transmis Ştefan-Radu Oprea reprezentanţilor companiilor din industria auto.

Despre problema migrării absolvenţilor învăţământului profesional, Oprea a arătat că a învăţat de la companiile multinaţionale din România că păstrarea angajaţilor este mult mai ieftină decât calificarea altora noi. 'Am vorbit întotdeauna despre nevoia de a avea o forţă de muncă calificată în industria şi sectorul auto. Există un mix de politici publice pe care Guvernul Dăncilă l-a adus ca şi soluţie pentru rezolvarea acestei provocări, şi aici am vorbit întotdeauna despre stabilizarea forţei de muncă, este prima măsură. Tot din multinaţionale am învăţat că retenţia, stabilizarea forţei de muncă este cea mai puţin costisitoare formă de a rămâne într-o companie. Pregătirea, calificarea unora noi costă mai mult, comparativ cu cei care pot să rămână în acea companie. Învăţământul dual este o altă alternativă, şi desigur că am mărit şi cota lucrătorilor din ţările non-UE care pot să vină în România, urmare a solicitărilor pe care le-aţi avut', le-a transmis Ştefan-Radu Oprea reprezentanţilor industriei auto. El a declarat că autorităţile acordă în prezent un sprijin solid dezvoltării învăţământului în sistem dual.

'Despre învăţământul dual am fost preocupat întotdeauna, pentru că este un răspuns care face legătura între nevoia de calificare efectivă pe care o aveţi dumneavoastră în industrie şi ceea ce astăzi oferă sistemul de învăţământ. Şi în acest sistem de parteneriat public-privat, pe de o parte dumneavoastră, cu nevoile clare de calificare, pe de altă parte sistemul de învăţământ şi posibilitatea de a finanţa de către statul român învăţământul dual, 5.300 de lei pe an pentru elevi, plus contribuţia administraţiei publice, plus cei 200 de lei, înseamnă un sprijin solid în această direcţie. Sunt licee, sunt şcoli care activează în sistemul dual şi care sunt poveşti de succes. Numărul claselor începe să fie din ce în ce mai mare, iar implicarea dumneavoastră, a companiilor, este din ce în ce mai mare. Am vizitat şcoli de învăţământ dual în Germania de Est, pentru că modelul este german, şi primii care au fost loviţi de această chestiune a migrării economice au fost cei din Germania de Est, şi am fost curios să aflu cum au reuşit să stabilizeze forţa de muncă, iar parte a răspunsului a fost învăţământul dual', a afirmat Ştefan-Radu Oprea. Ministrul Comerţului a susţinut că o parte din responsabilitatea păstrării în România a absolvenţilor învăţământului profesional revine companiilor private care îi angajează.

'Sunt politici publice care ţin de statul român, dar sunt politici care ţin şi de fiecare din aceste companii, pentru că astăzi când vorbim despre motivele care te fac să lucrezi într-o companie, nu mai ţin doar de salariu, ci ţin de un pachet salarial, întotdeauna se vorbeşte de ceva mai mult decât simpla remunerare a contra-prestaţiei, ceea ce înseamnă salariul. Este vorba de mediul în care lucrezi, de posibilitatea de a avea o carieră, de o predictibilitate, de un plan de carieră, şi acestea sunt lucruri care ţin de compania respectivă. Însă există şi nevoia de a avea servicii sociale de calitate, pentru că de foarte multe ori când alegem să mergem într-o altă ţară ţine şi de predicţia pe care o avem asupra viitorului copiilor, şi mergem pentru un sistem de învăţământ mai bun sau pentru un sistem de sănătate. Guvernul Dăncilă a investit foarte mult în aceste domenii, şi în învăţământ şi în sănătate, pentru că înţelegem că avem nevoie de servicii sociale de calitate în România şi că toate aceste lucruri fac ca într-adevăr să ne dorim să rămânem, să lucrăm, să ne dezvoltăm profesional şi în plan personal sau de familie în România', a încheiat Ştefan-Radu Oprea, scrie A

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel