Statistică: Producţia industrială a crescut cu 0,7%, în primele 5 luni, impulsionată de industria extractivă şi cea prelucrătoare

[] []

12 iul 2019 / 10:54
Salveaza PDF Comentarii

Producţia industrială din România a înregistrat un salt, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în primele cinci luni din 2019, faţă de acelaşi interval din anul precedent, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2019, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 0,7%, susţinută de industria extractivă (+1,2%) şi industria prelucrătoare (+1%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,2%.

În acelaşi interval, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a crescut cu 0,4%, ca urmare a activităţilor din
industria extractivă (+1,2%) şi industria prelucrătoare (+0,9%). La polul opus s-au situat producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care a scăzut cu 1,1%.

Potrivit INS, în luna mai a acestui an, comparativ cu luna similară din 2018, producţia industrială ca serie brută a fost mai mare cu 0,2%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a urcat cu 5,5%. Pe de altă parte, industria extractivă şi industria prelucrătoare au scăzut cu 2,3%, respectiv cu 0,3%.

În acelaşi interval de comparaţie, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 1,7%, ca efect al scăderilor din industria extractivă şi industria prelucrătoare (câte -2,5%) şi doar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 4,3%.

Datele statistice relevă, totodată, că, în mai 2019 faţă de aprilie 2019, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 7,9%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (+9,7%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,3%). Cât priveşte industria extractivă, aceasta a înregistrat o scădere de 1,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 2%, din cauza scăderilor înregistrate de industria extractivă (-5%) şi industria prelucrătoare (-2,9%). Singurul segment în care producţia industrială s-a majorat a fost producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv cu 4,5%.


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27