SpaceX, misiune spre Staţia Spaţială Internaţională. Cine s-a aflat la bord

SpaceX
SpaceX

Capsula Crew Dragon, aparţinând companiei SpaceX, şi-a încheiat cu succes misiunea test, fără echipaj uman, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), amerizând cu bine în oceanul Atlantic, în largul coastelor Floridei, vineri, la ora locală 8:45 a.m. EST (13:45 GMT), transmite Space.com. 

La bordul capsulei concepute pentru transportul astronauţilor spre şi dinspre avanpostul orbital s-a aflat doar un manechin dotat cu diferiţi senzori, poreclit Ripley după personajul principal din seria de filme "Alien". Succesul acestei misiuni de încercare, denumită Demo-1, deschide drumul pentru o primă misiune cu echipaj uman a vehiculului spaţial construit de compania lui Elon Musk, misiune ce va avea loc, probabil, în cursul acestei veri. 

În jurul orei 12:50 GMT, Crew Dragon şi-a părăsit orbita şi a început etapa de reintrare în atmosferă



Pornindu-şi pentru câteva momente propulsoarele deasupra Sudanului, la o altitudine de 410 kilometri, capsula Crew Dragon s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la ora 07:32 GMT, după ce a primit aprobarea specialiştilor de la Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas. Dispozitivul spaţial s-a desprins lent de ISS, potrivit imaginilor transmise în direct de NASA graţie mai multor camere video prezente la bordul staţiei, deşi cele două vehicule se deplasează pe orbită cu o viteză reală foarte mare - peste 27.000 de kilometri pe oră. 

În jurul orei 12:50 GMT, Crew Dragon şi-a părăsit orbita şi a început etapa de reintrare în atmosferă, testându-şi astfel scutul termic care a rezistat cu brio. Prima misiune cu echipaj uman a capsulei Crew Dragon va reprezenta reluarea lansărilor de astronauţi pe orbită de pe pământ American după retragerea flotilei de navete spaţiale americane în 2011. "Aceasta este o nouă eră în zborurile spaţiale cu echipaj uman", a comentat miercuri administratorul NASA Jim Bridenstine, cu ocazia unui webcast alături de vicepreşedintele american Mike Pence. 

Vezi şi: Concedieri Digi 24. Încă o vedetă a fost dată afară

Burculeț, astrolog DCNews, emisiune specială de 8 Martie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel