Românii l-au acuzat, UEFA a spus că nu a fost rasism. Îi vor cere scuze lui Colțescu acuzatorii de la MAE, CNCD, FRF?

Scandal Colţescu. Românii l-au acuzat, UEFA a spus că nu a fost rasism
Scandal Colţescu. Românii l-au acuzat, UEFA a spus că nu a fost rasism

Răsturnare de situaţie în scandalul de rasism în care a fost implicat arbitrul român Sebastian Colţescu. După ce acesta a fost aspru criticat de FRF, MAE şi CNCD pentru folosirea cuvântului "negru" într-un meci de Liga Campionilor, UEFA a decis că Sebastian Colţescu este nevinovat şi că exprimarea sa nu este una rasistă. 

UEFA nu consideră rasistă atitudinea arbitrului român, Sebastian Colțescu, anunță publicația spaniolă sport.es, citând un document nepublicat încă oficial de Comisia de Etică și Disciplină a UEFA. Forul european nu consideră jignitoare utilizarea expresiei „negru”, spun cei de la sport.es, citaţi de Mediafax. 

„Utilizarea acestui cuvânt a fost făcută cu intenția de a-l ajuta pe arbitrul principal să identifice jucătorul echipei turce. Dar cuvântul nu a fost folosit cu sens negativ. UEFA consideră că Sebastian Colțescu a avut o conduită necorespunzătoare pe care arbitrul român ar fi putut să o evite”, spun cei de la sport.es, că s-ar menționa în decizia UEFA.

Arbitrul Sebastian Colțescu și asistentul Octavian Șovre ar putea fi sancționați pentru conduită necorespunzătoare, cu suspendare pentru un anumit număr de meciuri sau pentru o perioadă de timp determinată.

CNCD, MAE şi FRF l-au criticat dur pe Colţescu 

„Ați văzut reacțiile internaționale, cred că vor fi sancțiuni. Dar ce este mai important e ca arbitrii să fie pregătiți. La acest nivel, un arbitru să nu aibă cunoștințe minime? Atunci când UEFA și FRF, de ani de zile, duc o campanie puternică împotriva discriminării și rasismului, când jucătorii în prezent duc o astfel de campanie, nu poți să te scuzi. Utilizarea cuvântului „negru” este rasism și tot ce mai poate face acum Sebastian Colțescu este să prezinte scuze”, declara la acel moment Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. 

„Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. A fost un incident particular, acest lucru nu reprezintă sportul românesc”, a spus şi Ionuţ Stroe, ministrul Sporturilor la vremea incidentului.

La scurt timp după meci, Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe contul de Twitter o imagine a sloganului anti-rasist folosit de UEFA: "No to racism. Respect".

"Federația Română de Fotbal așteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute și pentru a acționa în consecință! Federația Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă!”, a transmis şi FRF. 

Cine îşi va cere scuze 

La momentul redactării acestei ştiri, nu a apărut nicio reacţie oficială din partea niciuneia dintre instituţiile enumerate anterior. 

Atât preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, cât şi ministrul Ionuţ Stroe, nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere. Rămâne de văzut dacă vor fi emise scuze sau orice alte reacţii la adresa arbitrului Sebastian Colţescu, după verdictul UEFA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel