SĂRBĂTORI DE IARNĂ. Specialiștii de la Socola, AVERTISMENT

Irina Constantin / 19 dec 2017 / 18:01 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Sărbătorile de iarnă, conform tradiției, se petrec în familie. Ele sunt asociate cu momente de liniște alături de cei dragi. În acest context, specialiștii de la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi subliniază că tot mai mulți oameni se confruntă cu depresia, mai ales în această perioadă. 

Specialiștii de la Socola atrag atenția că filmele şi spoturile publicitare promovează perioada sărbătorilor ca fiind una pe deplin fericită doar dacă este petrecută în familie, în jurul unei mese îmbelşugate, alături de partenerul de viaţă, de părinţi sau copii, de rude.

”Sărbătorile de iarnă reprezintă, de asemenea, un moment de bilanţ al anului ce tocmai se încheie, dar, în acelaşi timp, şi o ocazie bună de a stabili noi rezoluţii pentru perioada următoare”, a afirmat dr. Dania Radu, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.

Sinuciderea de sărbători

Statisticile arată că, în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi oameni se confruntă cu depresia, singurătatea sau sentimentul de gol interior. În perioadele de final de an, spitalele şi poliţia raportează o incidenţă crescută a suicidului, a tentativelor de suicid sau a problemelor generate de consumul de alcool deoarece numeroase persoane se confruntă cu singurătatea. Cele mai vulnerabile sunt persoanele divorţate sau care au încheiat recent o relaţie, cele cărora le-a decedat partenerul de viaţă sau vârstnicii.

Conform statisticilor Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, în noiembrie 2014 au fost înregistrate 334 cazuri de depresie, în aceeaşi perioadă din 2015 numărul celor internaţi la Socola din cauza depresiilor fiind 350, în timp ce în noiembrie 2016 a fost de 291, iar în noiembrie 2017 de 324. Aceleaşi statistici arată că, tot din cauza depresiei în decembrie 2014 au fost internate 319 persoane, în decembrie 2015 - 298 persoane, iar în decembrie 2016 - 261 persoane.

Depresia în perioada de iarnă

Specialiștii avertizează că perioada de iarnă reprezintă un fond propice instalării depresiei prin apariţia unui tonus general mai scăzut, firesc pe timpul acestui anotimp, pus pe seama temperaturilor scăzute, care îngreunează gândirea şi provoacă apatie. Pe de altă parte, zilele sunt mai scurte şi mai înnorate, iar din cauza absenţei luminii, după cum arată unele studii, se stimulează secreţia de melatonină numită şi hormonul somnului.

”Este, deci, firesc şi logic ca acest tonus de iarna să apară, deoarece corpul nostru este programat să doarmă - cu încetinirea funcţiilor vitale - atunci când este întuneric, iar aducerea în stare de veghe este o acţiune împotriva fiziologiei, care are drept consecinţă firească lentoarea. Însă, aceste modificări nu trebuie să intervină sau să afecteze major funcţionalitatea cotidiană”, a spus dr. Dania Radu.

”Poate agrava starea de tristețe”

Ea a afirmat că sărbătorile de iarnă - Crăciun, Revelion reprezintă un prilej de a petrece timpul alături de cei dragi. Pentru persoanele singure, însă, această perioadă poate fi una extrem de dificilă. În plus, modelele tradiţionale îndeamnă la anumite comportamente şi obiceiuri în preajma Crăciunului, motiv pentru care persoanele singure pot resimţi absenţa unui partener de viaţă printr-o amplificare a trăirilor emoţionale negative, izolându-se social, fapt care poate agrava starea de tristeţe, ducând la sentimente de inutilitate, anxietate marcată, insomnii, mâncat compulsiv sau consum exagerat de alcool.

”Chiar dacă nu sunteţi împreună cu partenerul sau partenera, această perioadă poate fi petrecută plăcut alături de prieteni sau cunoştinţe dragi. Multiplicaţi activităţile care vă fac plăcere: plimbările, lectura, excursiile organizate, unde puteţi cunoaşte persoane noi. Evadarea din cotidian şi comutarea atenţiei pe activităţi diverse diminuează lipsa de perspectivă a fiecărei persoane”, a afirmat dr. Dania Radu.

Un alt sfat al acesteia este să ne monitorizăm ''discret'' alimentaţia pentru a nu ”aluneca” în ”cercul vicios al mâncării de tip fast food”, care determină acumularea kilogramelor şi, implicit, o imagine de sine scăzută, pilon important în tabloul depresiei.

Adopția unui animal de companie poate salva

”Fiţi atenţi la consumul de alcool, care pentru multe persoane reprezintă soluţia salvatoare. Profitaţi la maximum de lumina naturală a după-amiezelor de iarnă şi, dacă puteţi, ieşiţi la plimbare în perioada prânzului, cel puţin 30 de minute zilnic. (...) Dacă aveţi posibilitate adoptaţi un animal de companie. Cu siguranţă vă va umple atât timpul, cât şi sufletul”, a mai spus medicul de la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25