Salvarea lui Iohannis vine de la PSD. Chirieac: Capcană politică, se schimbă totul. PSD și PNL împart ministerele

Guvernul va aloca peste 17,7 milioane de lei pentru finanţarea amenajării de grupuri sanitare în şcoli. Sursa foto: Facebook Guvernul României
Guvernul va aloca peste 17,7 milioane de lei pentru finanţarea amenajării de grupuri sanitare în şcoli. Sursa foto: Facebook Guvernul României

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre posibilitatea ca varianta PSD-PNL-UDMR să fie cea câștigătoare pentru noul Guvern.

Întrebat de Mihai Gâdea, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, dacă formula PSD-PNL-UDMR este cea care se va contura, analistul politic Bogdan Chirieac a spus: "Se pare că da, dar să ştiţi că situaţia este încă fluidă. Ceea ce se ştie sigur este că domnul Ciucă va depune mandatul. Este, într-adevăr, discuţia că domnul Iohannis să îi acorde un nou mandat şi, până la urmă, în jur de ora 18.00, în această zi, au început să sune telefoanele la PSD. Mai fuseseră nişte discuţii  că PSD să intre la guvernare, au mai fost lideri PSD care au propus aşa ceva.

S-a discutat, la un moment dat, dacă premierul este PNL acceptabil în PSD - şi înţeleg că generalul Ciucă ar fi acceptabil - atunci ministerele se împart jumătate-jumătate şi, din jumătatea lor, PNL-ul să dea două ministere la UDMR. PSD şi PNL împreună au vreo 62% în Parlament, Aşadar, cei 6%-7% ai UDMR-ului ar însemna  aproape 70%, ar fi o largă majoritate care ar rezolva, pe moment, problemele domnului preşedinte Iohannis, aflat acum într-o prăbuşire. Situaţia este încă fluidă. Pe la un colţ s-a discutat ca PSD să primească mandatul de prim-ministru, iar PNL să îl sprijine, dar se pare că nu se va merge pe această soluţie, cel puţin în seara aceasta. De altfel, vedeţi care este componenta principală a acestor negocieri: impredictibilitatea. Au stat opt zile să discute şi să nu se flexibilizeze, după care, în patru ore, în această seară, se schimbă totul, se duc la PSD să îi ia la guvernare şi aşa mai departe".

Șansele PSD pentru poziția de prim-ministru

"Dacă PSD şi-ar dori cu adevărat, eu cred că ar putea să ia această poziţie fiindcă preşedintele nu are ieşire din capcana politică în care singur a intrat decât cu sprijinul PSD. Doar cu sprijinul PSD domnul preşedinte Iohannis poate ieşi din această fundătură politică", a mai spus analistul politic.

"Vom avea tot un guvern târâș-grăpiș"

"Mi-e teamă că vom avea tot un guvern târâș-grăpiș, nu are cum să stea nimic în picioare cu această formulă. În plus, de prea multă vreme preşedintele a tras linii de demarcaţie roşii, cu canadiana roşie, între PSD, PNL - USR este încă mic, o să ne facem noi mari - iar rezultatul alegerilor a fost neconcludent. În afară de alegerile anticipate, nu văd ce ar mai putea să mai rezolve din actuala criză politică. Cred, în continuare, în alegerile anticipate. Nu acum, dar în primăvară-vară ar fi o soluţie.

Deocamdată, însă, va fi o chestiune de avarie: PNL - PSD cu generalul Ciucă. Atenţie! Omul este militar, nu e politician şi cu atât mai puţin nu este finanţist sau economist. Adică exact de ce are România nevoie. Iar în politică şi în economie nu merge la ordin, că, dacă mergeau la ordin... Vedeţi că armata, serviciile pot face orice, în afară de a face o economie să funcţioneze. Dacă ştiau să facă o economie să funcţioneze, eram şi acum în comunism. Ori, ei nu pot să facă asta nicăieri în lume. Nici în Rusia, unde sunt serviciile pe faţă la putere, vedeţi că economia nu funcţionează. Economia merge pe regulile sale liberale, democratice şi aşa mai departe", a spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel