Salariul minim va ajunge la 3000 de lei în 2026, promite Ghinea. O nouă formulă de calcul, în PNRR

Salariul minim va ajunge la 3.000 de lei până în 2026, conform angajamentului luat de Guvernul Cîțu în fața CE.

Salariul minim ar urma să fie egal, în 2026, cu salariul minim din construcții, adică va fi de 3.000 de lei.  ”Asta e prezumția de la care plecăm, că-n 5 ani se va ajunge acolo astfel încât nu vom mai avea discrepanțe între construcții și restul lumii, acesta e scenariul pe care lucrăm” a spus ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, când prezenta PNRR. 

Despre cum va fi posibil, Cristian Ghinea a răspuns: ”Nu uitați că avem cea mai mare creștere economică din UE și pe scenariile și ale FMI, și ale Comisiei vom continua să o avem”. 

Cu privire la formula de calcul pentru majorarea salariului minim, ministrul a spus că salariul minim ”nu va mai fi crescut ad-hoc, ci legat de creșterea economică”. 

Ce înseamnă, de fapt, salariul minim de 3000 de lei peste 5 ani

Salariul minim în construcții este de 3.000 de lei BRUT. În prezent, salariul minim brut pe economie este de 2.300 de lei. Salariul minim net este de 1386 de lei. Dacă totul rămâne cum este astăzi privind calculul salariului și raportul brut-net, salariul în mână peste 5 ani ar urma să fie 1774 de lei, adică ar fi o majorare de 388 de lei în 5 ani, 77 de lei/an. 

Iată ce scrie despre salariul minim și salarizarea bugetarilor în PNRR, conform documentului publicat: 

Salarizarea în sistemul bugetar va cunoaște o transformare esențială, vom introduce un concurs de intrare în funcția publică pe bază meritocratică, așa cum este de exemplu la Comisia Europeană, astfel încât cei mai buni dintre noi să ajungă în serviciul public și statul român să fie un loc pentru care este o mândrie să muncești.”

”O nouă formulă de calcul a salariului minim.

În cadrul componentei 14, ca răspuns la recomandarea 3 din 2019 este prevăzută o inițiativă de reformă a modului de stabilire a salariului minim în plată la nivelul economiei, începând cu anul 2023. Aceasta se va concretiza printr-o formulă de stabilire obiectivă a nivelului salariului minim în linie cu viitoarea Directivă/Regulament/Recomandare comunitară pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor Membre.

Partenerii sociali vor avea un rol pregnant, în procesul tripartit de consultare pentru actualizarea periodică a salariului minim. Această formulă de calcul va fi bazată pe bunele practici de la nivel european, raportându-se la indicatori precum salariul mediu și median din economie și rata inflației.”

Vezi aici documentul publicat de Guvern

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy