România, suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon

euro
euro

România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finală a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate.

"Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în 2010 de România. Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră", informează, duminică, Ministerul Mediului, scrie Mediafax.

Decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.

"În aceeaşi decizie, Comitetul apreciază angajamentul României de consolidare a sistemului naţional/îmbunăţăţire a INEGES, angajament evidenţiat de informaţiile pe care România le-a prezentat în cele două întâmpinări scrise adresate Comitetului de Conformare, precum şi de îmbunăţăţirile recente ale inventarului naţional, cuprinse în varianta revizuită a INEGES, care a fost trimisă Secretariatului UNFCCC în august 2011", mai spune Ministerul Mediului.

România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare.

Totodată, ţara noastră a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de gaze cu efect de seră.

Potrivit Ministerului Mediului, România implementeaza deja măsurile pentru îndeplinirea cerinţelor Comitetului, printre care creşterea capacităţii instiţutionale a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, pe componenta schimbări climatice/ sistemul naţional al emisiilor de carbon, iniţierea de studii pentru îmbunătăţirea activităţii de culegere de date şi identificare a parametrilor necesari în realizarea inventarului, şi creşterea expertizei specifice a personalului din domeniu.

Rezultatele acestor studii vor permite sistemului naţional de estimare a emisiilor de gaze cu efect de seră trecerea la un nivel tehnic superior de colectare, prelucrare şi raportare a datelor, iar în baza lor România va pregăti o nouă variantă revizuită a inventarului naţional, pe care să o transmită spre evaluare Secretariatului UNFCCC, urmând să solicite în baza acestei evaluări, reinstalarea eligibilităţii în cel mai scurt timp, scrie Ministerul Mediului.

Citește și: Tranzacţiile cu certificate verzi vor fi suspendate. România pierde sute de milioane de euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel