România lucrurilor dezgustătoare

În România săptămânii trecute s-au întâmplat lucruri dezgustătoare. Da, știu, e un cuvânt urât și puternic. Dar cum altfel le putem numi?

În România săptămânii trecute s-au întâmplat lucruri dezgustătoare. Da, știu, e un cuvânt urât și puternic. Dar cum altfel le putem numi?

Aflăm că în județul Argeș, un clan mafiot ținea captivi tineri, precum sclavii evului mediu. Credeam că așa ceva nu se mai putea întâmpla în România. Și totuși se întâmplă. Cu acordul tacit al comunității din jur. Ne este clar tuturor, sper, că sătenii, vecinii și autoritățile locale știau ce se întâmplă. Și totuși nimeni nu a denunțat aceste nenorociri pentru mult timp. De ce? Ce este stricat în noi de nu mai avem compasiune și înțelepciune? Au ajuns chiar așa de tare să conducă acest popor frica, corupția, hoția, lăcomia și minciuna?!

Eu sper că nu! Simt că am uitat ca țară care ne sunt valorile și principiile. Simt, probabil ca mulți din jurul meu că mica înțelegere păguboasă, corupția la nivel înalt dar și șpaga de zi cu zi, ciupeala, procentul din lucrare, educația uitată și sănătatea distrusă erodează ușor, ușor spiritul acestei națiuni.

Sigur, fac apel la autoritățile naționale și județene să investigheze cazul, chem Poliția, DIICOT-ul și serviciile de securitate națională ale României să înceapă o anchetă la nivel național asupra clanurilor mafiote din România. Aflăm de cazuri de trafic de persoane, trafic de organe, mafii imobiliare, sclavagism în secolul XXI, șamd.

Dar ce facem după ce îi prindem și îi băgăm în pușcării? Noi cum acționăm pe viitor, noi în ce credem? Când vor domni și în România bunul simț, respectul reciproc, lucrul bine făcut și dragostea de aproape?

Tot săptămâna aceasta se face mare tam-tam de către televiziuni diverse asupra protestului din câteva închisori din țară. Din păcate se bate foarte tare moneda asupra acestor probleme. Sper că toată lumea își dă seama că este un atac voalat la ministrul Justiției și o prefigurare a unei posibile legislații împinsă în parlament de diverși corupți. Nu e vreo teorie a conspiraţiei. De data asta au facut-o atât de "pe față" încât nu are rost să elaborăm mai mult. Mogulii din pușcării ar face orice să iasă.

Da, condițiile din închisori sunt grele, iar drepturile omului fie că eşti la închisoare sau nu, ar trebui respectate.

Însă, în timp ce ei trăiesc în condiții grele, restul mor în spitale din cauza mânăriilor firmelor baronilor ascunși ai României dar și din cauza, iarăși, indiferenței noastre, ca popor. Cazul larvelor de muște de la Spitalul de Arși din București este absolut strigător la cer. Sunt perfect de acord cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, că nu putem închide spitalul chiar acum și că trebuie să construim altul. De asemenea îl înțeleg când vorbește de măsuri de pedepsire a vinovaților și de corupția din sistem. Are perfectă dreptate.

Dar totuși, ce le-a oprit pe infirmiere și asistente și medici să se asigure că bolnavii sunt tratați corespunzător? Unde ne-a dispărut respectul nostru, de oameni? Cazul nu e singular. În toată țara oamenii sunt tratați deplorabil. Ce ne învățăm copii să devină? De ce votăm în continuare corupți? Am uitat, ca națiune, ce înseamnă dreptatea și onoarea? Chiar așa ne plângem de milă constant și nu mai ieșim o dată din tranziția aceasta a sufletului?

Când o să înțelegem că doar #împreună putem ieși din noroi? Că doar prin educație de calitate, prin respect reciproc și întrajutorare constantă ne vom salva?

La toamnă avem iarăși o șansă pentru a da o direcție mai bună țării noastre. E clar că nu ne "vom face bine" prea curând. E clar că va dura încă o generație. Dar pentru asta, trebuie să avem politicieni integri, corecți și capabili. Trebuie să creăm un sistem educațional nou, inovator, adaptat vremurilor, care să ne învețe copii compasiunea, gândire logică și critică, dar și lucrul în echipă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel