Riscul de faliment al României în următoarele 12 luni s-a dublat săptămâna trecută

Riscul statului român de a intra in incapacitate de plată (default) în următoarele 12 luni a crescut de aproape două ori săptămâna trecută, de la 0.76% la 1.35%, in timp ce riscul de default pentru următorii cinci ani a crescut la 8.9%, în contextul temerilor privind economia mondială, potrivit Moody's.

În urmă cu un an, riscul ca România să intre în încetare de plăţi într-o perioadă de 12 luni era de 1,29%, se arată într-un raport al Moody's privind riscurile suverane. Agenţia de evaluare financiară calculează riscul cumulativ pe cinci ani în cazul României la 8,9%.

Probabilitatea de default a României a ajuns săptămâna trecută aproape de nivelul unor state precum Spania (1,2%), Vietnam (1,39%) sau Angola (1,45%).

Riscul este măsurat în funcţie de indicatorul CDS-implied EDF (Expected Default Frequency - Rata Anticipată de Default), care reprezintă o evaluare colectivă a pieţelor financiare, extrasă din observarea spread-urilor CDS (Credit Default Swap - costul de asigurare a datoriilor), ajustată pentru un default generator de pierderi şi preţul riscului de pe pieţele fiananciare.

România avea vineri o probabilitate de default (CDS-implied EDF) de 1,35%, faţă de 0,76% cu o săptămână în urmă şi 0,8% la 9 septembrie.

Probabilitatea de default a crescut pentru multe state în ultima săptămână, notează Moody's, fiind lovite în special economiile emergente precum Brazilia, Rusia, China sau Africa de Sud. Până recent, acestea rămăseseră neatinse de criza datoriilor suverane din Europa. Investitorii au vândut active de pe pieţele emergente considerând că exporturile acestora, inclusiv de materii prime, vor fi afectate de criză.

Riscul ca Grecia să intre în încetare de plăţi a atins un nou maxim săptămâna trecută, de 33,64%, faţă de 29,73% cu o săptămână înainte. În următorii cinci ani, probabilitatea ca Grecia să ajungă în default este de 76%.

În Europa Centrală şi de Est, cea mai scăzută probabilitate de default pe 12 luni o are Estonia (0,24%), urmată de Cehia (0,26%), Slovacia (0,5%), Slovenia (0,51%), Lituania (0,74%), Polonia (0,74%), Letonia (0,75%), Bulgaria (1,1%), Serbia (1,13%), România, Croaţia (1,8%) sau Ungaria (1,85%).

La nivel global, Statele Unite prezintă cel mai mic risc de default, de numai 0,05%. Probabilităţi reduse de default există şi pentru Canada şi Norvegia (ambele cu 0,06%), respectiv Suedia (0,07%) şi Elveţia (0,08%).

În Europa de Vest, riscul Germaniei este de 0,11%, iar cel al Franţei de 0,32%. China, cel mai mare creditor extern al SUA şi statul cu cele mai mari rezerve valutare din lume, are o probabilitate de default de 0,28%, mai mare decât cea a SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel