EXCLUSIV  Rezerva de Bitcoin a SUA - Decizie istorică sau capcană financiară? Negrescu arată care va fi mutarea băncilor centrale din UE

Adrian Negrescu a declarat că rezerva de criptomonede realizată din confiscările statului american nu implică achiziționarea activelor de pe piață, ceea ce ar reprezenta un gest fără precedent din partea SUA.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat joi un ordin executiv referitor la înfiinţarea unei "rezerve strategice de bitcoin", cu o zi înainte de întâlnirea sa cu directorii din industria criptomonedelor la Casa Albă.

"Rezerva va fi alimentată cu bitcoins aparţinând Guvernului federal şi confiscaţi în cadrul procedurilor penale sau civile. Nu va costa niciun ban pe contribuabili", a insistat consilierul pentru Inteligenţă Artificială şi criptomonede de la Casa Albă, David Sacks.

Deocamdată, nu este clar cum va funcționa această rezervă sau cum va aduce beneficii contribuabililor americani. Totuși, Sacks a declarat că guvernul federal va avea o strategie pentru a maximiza valoarea deținerilor, fără a oferi detalii suplimentare.

Adrian Negrescu a subliniat riscurile majore ale criptomonedelor și a avertizat asupra posibilității ca guvernele, inclusiv Băncile Centrale, să investească bani publici în cripto-activele care nu au un fundament economic solid.

"În primul rând este o rezervă de criptomonede realizată din confiscările făcute de statul american, nu se apucă statul american să cumpere criptomonede de pe piață, ar fi într-adevăr un gest fără precedent în istoria SUA. Nu este vorba de așa ceva. De aici aștept deziluziile pieței de cripto, acolo unde am văzut scăderi în ultimele zile, pe fondul acestor precizări ale autorităților americane. Nu se apucă SUA să cumpere criptomonede din piață, ar trebui să înființeze un fond financiar pentru acest lucru care să treacă de congres, o aventură din punct de vedere financiar care nu o să aibe loc. Din această perspectivă, acest anunț făcut de Donald Trump trebuie privit cu rezervă și trebuie privit, din punctul meu de vedere, ca o nouă confirmare că piața criptomonedelor își are riscurile ei majore pe care nici Guvernul American nu se încumetă să le bagatelizeze.

Ar fi o aventură din punct de vedere financiar ca Băncile Centrale, inclusiv Banca Națională, să folosească banii publici, banii contribuabililor pentru a cumpăra niște criptoactive care nu au nici un fel de bază economică în spate. Aceste criptomonede sunt construite pe încredere și pe nimic altceva. Nu au un fundament economic, nu reprezintă un vehicul tranzacționabil care cu adevărat să ofere predictibilitate din punct de vedere financiar. Nu mă aștept ca în momentul de față, ca în viitorul apropiat, ce puțin, guvernele europene să cumpere criptomonede, să-și dezvolte o astfel de linie financiară.

Ce vor face din punctul meu de vedere Banca Centrală Europeană în viitor și alte bănci centrale? Va fi să înființeze, practic, niște monede digitale, un euro digital, așa cum vom avea și un yuan digital, monede care să fie mai ușor de gestionat și care să ofere într-adevăr o soluție mai ales că vor fi generate și aceste tranzacții cu valute fiat digitale" , a spus Adrian Negrescu, analist economic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel