Războiul ”OZN”-urilor: lasere verzi misterioase în cer. Există o explicație

Sursa Foto YouTube SubaruTel_StarCamAdmin
Sursa Foto YouTube SubaruTel_StarCamAdmin

Cerul american pare foarte aglomerat în ultima vreme.

Tocmai în zilele în care cazul presupusului balon spion chinezesc care a zburat deasupra locurilor de lansare nucleară din Montana, la peste cinci mii de kilometri depărtare, deasupra arhipelagului Hawaii, a explodat, o altă intruziune misterioasă în spațiul aerian al Statelor Unite, potrivit Today.

O serie de raze laser verzi, puternice, au străbătut, de fapt, cerul în noaptea de 28 ianuarie, lăsându-i pe operatorii telescopului japonez Subaru, uluiți.

Explicație

Prima ipoteză a cercetătorilor Observatorului Național Astronomic al Japoniei (responsabil cu operațiunile telescopului Subaru) a fost de fapt că erau raze laser provenite de la un satelit NASA care orbitează chiar deasupra zonei.

Satelitul în cauză se numește ICESat-2 și a fost lansat în 2018 pentru a monitoriza grosimea calotelor glaciare și a pădurilor planetei noastre. Pentru a face acest lucru, folosește un sistem Lidar, un dispozitiv de detectare similar cu radarul, care folosește totuși lumina, și nu sunetul, pentru a mapa obiectele prezente în zona sa de observare.

Prin interferarea cu ceața sau norii, razele laser trase de satelit, de obicei invizibile, pot fi, teoretic, identificate și de la sol și produc efectele surprinse de camerele japoneze.

Explicația s-a dovedit a fi incorectă

Calculele făcute de cercetătorii NASA înșiși, odată ce au aflat vestea, au exclus de fapt că cel responsabil pentru ciudatul fenomen nocturn ar putea fi ICESat-2.

Simulând traiectoria altor sateliți echipați cu instrumente similare, aceștia au arătat cu degetul către un alt satelit: Daqi-1/AEMS, lansat de agenția spațială chineză chiar anul trecut pentru a monitoriza calitatea atmosferei Pământului.

Daqi-1/AEMS este de fapt unul dintre noii sateliți pe care China îi pune pe orbită ca parte a programului său de combatere a poluării aerului. Este echipat cu cinci instrumente științifice cu care este capabil să monitorizeze concentrația de CO2, particule și alte tipuri de poluanți prezenți în atmosferă.

Unul dintre acestea este Aerosol and Carbon dioxide Detection Lidar (Acdl), un lidar care emite raze laser de diferite lungimi de undă pentru a identifica diferite particule prezente în atmosferă, inclusiv, desigur, și un fascicul cu o frecvență de 532 nanometri, corespunzător laserul verde care a apărut pe cerul hawaian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel