Un produs necesar în casele tuturor este vândut la noi mult mai scump decât în Franța, Marea Britanie sau Germania, potrivit economiștilor.
Este vorba despre detergenți. Produsele din această categorie au ajuns să fie la noi mult mai scumpe decât în țări precum Franța, Marea Britanie sau Germania, unde salariile minime sunt cu mult mai mari decât în România. Potrivit lui Adrian Negrescu, scumpirea detergenților este legată de plafonarea adaosului la alimentele de bază care a dus la creşteri de preţuri la alte produse.
De altfel, economistul avertizează că dacă "nu vom renunță la intervențiile în piață" și "la plafonările toxice de adaos comercial, "astfel de situații ieșite din comun se vor multiplica în economia" României.
"Detergenții din România au ajuns să fie mai scumpi decât cei din UK, Franța și Germania. Pe multe sortimente, avem cel mai scump detergent. Cum am ajuns aici? Scumpirea detergenților are legătură, în primul rand, cu efectele plafonărilor de adaos comercial aflate în vigoare dar și cu creșterile de taxe și salarii decise din pix, de guvern. Până nu vom renunță la intervențiile în piață, la plafonările toxice de adaos comercial, astfel de situații ieșite din comun se vor multiplica în economie. Excesul de reglementare și creșterile de taxe le plătim, din păcate, la costuri tot mai mari", a scris Adrian Negrescu pe pagina sa de Facebook.
Astfel, România are acum cei mai scumpi detergenți dintr-un număr de opt ţări europene. 40 de spălări costă la noi 8,42 euro (41.81 lei, la cursul actual BNR), mai mult decât în Italia, Spania, Regatul Unit, Franța, Germania, Grecia şi Portugalia. În tot acest timp, în unele state europene, prețul aceleiași pungi de detergent ajunge să coste aproximativ 25 de lei, potrivit Observator.
Iată care sunt prețurile practicate de alte state europene:
1. Portugalia: 5,10 euro, adică 25,38 de lei;
2. Spania – 8,38 euro, adică 41.71 de lei;
3. Italia – o pungă de detergent cu 40 de spălări poate costa 8,38 euro, adică 41.71 de lei;
4. Regatul Unit – 8,22 euro, adică 40,91 de lei;
5. Franța – 8,07 euro, adică 40,17 lei;
6. Germania – 7,73 euro, adică 38,47 de lei;
7. Grecia: 6,21 euro, adică 30,91 de lei.
Precizăm că în România, începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul minim brut este de 4.050 lei lunar, iar salariul minim net pe care un angajat îl primește „în mână” este de 2.574 lei. Pentru comparație, în Portugalia salariul minim pe economie este de 820 de euro pe lună, adică 4.081 lei.
În Regatul Unit, în schimb, de la 1 ianuarie 2025 guvernul britanic a majorat salariul minim național la 12,21 lire pe oră pentru angajații cu vârstă de peste 21 de ani. Astfel, un angajat cu normă întreagă care muncește 40 de ore pe săptămână are în Marea Britanie un salariu de aproximativ 2.600 de euro, adică 12.941 RON, ceea ce înseamnă că un britanic are un salariu minim de trei ori mai mare decât un român.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News