Preţul petrolului Brent, la bursa futures din Londra, a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat ce se poate întâmpla.
Preţul petrolului Brent, cu livrare în martie, a crescut vineri, la mijlocul zilei, cu 3,9% la bursa futures din Londra, până la 79,92 dolari. Astfel, s-a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, transmite agenţia EFE. În acest context, l-am contactat pe profesorul de economie Mircea Coșea să explice care ar putea fi cauzele acestei creșteri și ce efecte ar putea urma pe plan mondial și nu numai.
”Este o situație atât de puțin previzibilă, în acest domeniu. Vor fi fluctuații atât de mari, foarte frecvente, încât este foarte dificil să existe o explicație despre o anumită constantă a prețului petrolului. Orice fel de mișcare, nu doar economică, dar și politică poate să ducă la creșterea prețului petrolului.
Vorbim, în momentul de față, despre influența pe care o au declarațiile noului președinte al Statelor Unite, pe de altă parte, discutăm despre cursul războiului din Ucraina și toată această situație cu lipsa de aprovizionare cu energie în zona Republica Moldova - Transnistria și anumite situații ce țin de o dereglare meteo, respectiv incendiile din America. Toate acestea fac ca cea mai importantă resursă, pe care omenirea o folosește astăzi este, vrem, nu vrem petrolul, să aibă aceste fluctuații”, a spus profesorul Mircea Coșea.
”Marii producători beneficiază de aceste atenționări pe care cursul economiei le face în lume, pentru a manevra prețul petrolului, bineînțeles, în mare măsură, în avantajul lor. Prin urmare, aceasta este o chestiune pe care putem să o discutăm peste o săptămână, o lună, dacă scade sau va crește, dar, deocamdată, lucrul cel mai grav, din punctul meu de vedere, este că economia mondială nu poate avea o previziune clară, cu privire la ce se va întâmpla cu resursa vitală amintită.
Dacă ne gândim și la faptul că noua politică a Statelor Unite ale Americii revine la vechile forme de energie, atunci viitorul va fi, poate, și mai sumbru. La noi în țară, lucrurile sunt explicate mult mai simplu. La noi prețul petrolului pe piața mondială este vizibil la pompă, într-un termen mult mai scurt decât ar trebui, pentru că, în orice țară, prețul petrolului nu variază la pompă decât în termenul în care se epuizează stocurile. Stocurile sunt luate la prețul dinainte sau la prețul care a fost până la data aprovizionării”, a menționat profesorul Mircea Coșea.
”Prin urmare, o anumită constantă a prețului ar trebui să fie respectată, măcar pe perioada epuizării stocului inițial. Însă în România lucrurile se schimbă. Există o variație care ține de această înțelegere care există, toată lumea o vede, în afară de Consiliul Concurenței, între distribuitorii de tot ceea ce înseamnă petrol, în România. Eu nu am niciun fel de explicație și nu am o încredere absolută în analizele care vor să găsească niște cauze pe termen mediu sau pe termen lung al variației prețului petrolului.
Din punctul meu de vedere, petrolul este marfa care are și care va avea în viitor fluctuații foarte repetate, explicate de nenumărați factori, începând de la climă, până la administrația americană”, a mai declarat profesorul de economie Mircea Coșea, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu