Presupusele osemintele ale lui Ioan Botezătoru, într-o biserică din Bulgaria

ioan_botezatorul
ioan_botezatorul

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford cred că osemintele găsite în anul 2010, sub podeaua unei biserici antice din Bulgaria, ar aparține Sfântului Ioan Botezătorul.

În urmă cu doi ani, arheologii au decoperit în ruinele unei biserici antice de pe insula bulgărească Sveti Ivan, din Marea Meagră, un dinte, o parte din craniu și o falangă, toate de origine umană. După ce, la doi ani de la descoperire, rămășițele umane au fost datate cu radio-carbon, s-a constatat că ele datează din secolul I d. Hr, perioada în care a trăit Sfântul Ioan Botezătorul, potrivit textelor biblice, după cum susțin savanții, citați de AFP, scrie stirileprotv.ro.

Deși datarea cu carbon nu precizează identitatea persoanei, arheologii au emis această supoziție pe baza și a altor indicii: biserica în care au fost descoperite osemintele se numește Sfântul Ioan (Sveti Ivan), iar ADN-ul bărbatului căruia îi aparțin este specific Orientului Apropiat (zona care include și Israelul), unde a trăit predicatorul.

Rămășițele au fost descoperite într-o cutie de marmură, în care s-a mai găsit o piatră vulcanică ce provine din Turcia, cu o inscripție în greaca veche, care vorbește de Sfântul Ioan Botezătorul și care face referire și la ”servitorul Domnului, Toma”, cel care a adus probabil prețioasele oeminte în Bulgaria. În Turcia, în orașul antic Antiohia s-a aflat păstrată mâna dreaptă a predicatorului, până în secolul X d.Hr.

Mostrele de ADN au fost analizate de cercetători de la Universitatea din Copenhaga.

“Am fost surpinși să aflăm că aceste rămășițe sunt atât de vechi, Inițial am crezut că datează din secolul III sau IV d.Ch. Dar, dacă este cu adevărat vorba de Ioan Botezătorul, asta nu putem ști siguri și nu avem cum să aflăm”, declara Thomas Higham, unul dintre cei care au cercetat rămășițele.

Potrivit crestinortodox.ro, Biserica Ortodoxă din Bulgaria a recunoscut oficial autenticitatea acestor moaște.

Postul National Geographic va prezenta în cadrul unui film documentar, argumentele cercetătorilor de la Oxford, privind descoperirea don Bulgaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel