Președintele ANAF despre ponderea veniturilor și rambursările TVA: Ne dorim să asigurăm confortul acestei ţări

Mirela Călugăreanu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a vorbit despre ponderea veniturilor colectate în PIB din ultimele 8 luni și despre rambursările de TVA.

Ponderea veniturilor colectate în PIB în primele opt luni ale anului în curs a crescut cu jumătate de punct procentual, ceea ce reprezintă un progres, nivelul lor depăşindu-l cu peste 20 de miliarde de lei pe cel realizat în perioada similară din 2018, a declarat, sâmbătă, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu.

"Ne dorim să asigurăm confortul acestei ţări prin realizarea veniturilor bugetare planificate. Din acest punct de vedere suntem pe un trend pozitiv. Încasările din primele opt luni ale acestui an sunt cu peste 20 de miliarde (de lei - n. r.) mai mari decât cele realizate în perioada similară a anului precedent. Un lucru important este că şi conformarea contribuabililor cu privire la obligaţiile fiscale declarate a crescut. De asemenea, 20 de miliarde de lei în plus au fost declarate faţă de anul precedent", a afirmat Călugăreanu, la Antena 3.

Rambursările de TVA

Potrivit acesteia, rambursările de TVA au crescut de asemenea cu peste un miliard de lei.

"Rambursările de TVA au crescut de asemenea cu peste un miliard de lei,deci trendul este pozitiv. Ideea este că am mai adoptat un plan de măsuri, acţiuni specifice administraţiei fiscale din România care să ne ofere o asigurare rezonabilă că lucrurile vor merge bine până la sfârşitul acestui an şi în continuare în anii ce urmează. Este important să reţinem că ponderea veniturilor colectate în PIB în primele opt luni a crescut cu jumătate de punct procentual. E un progres. Pe de altă parte, sigur că este nevoie de informatizarea ANAF şi de reorganizare, de restructurare, de modernizare a ANAF în continuare, dar, pe termen scurt şi mediu, am iniţiat o serie de măsuri care să sprijine şi să susţină conformarea voluntară a contribuabililor pentru a avea confortul realizării veniturilor bugetare planificate. Totodată, avem în vedere o serie de acţiuni specifice menită să descurajeze fenomenul evaziunii fiscale", a susţinut ea.

În ceea ce priveşte raportul Comisiei Europene "Decalajul Fiscal la TVA", şeful ANAF a afirmat că tendinţele sunt de scădere în cazul României.

Acţiuni pe linia conformării

"Este adevărat că gap-ul la TVA şi mai ales componenta de evaziune fiscală reprezintă un element important în activitatea agenţiei. Este de reţinut faptul că la nivelul anului 2017 gap-ul nu a mai crescut, iar tendinţele pentru anii care urmează sunt de descreştere. Pentru anul 2018 a fost estimată o scădere cu 3 puncte procentuale a decalajului la TVA", a menţionat Călugăreanu.

Preşedintele ANAF a subliniat că instituţia a iniţiat o serie de acţiuni pe linia conformării, în special în zona de TVA.

"Noi nu stăm. Adoptăm măsuri, acţionăm. Avem acţiuni pe linia conformării, mai ales în zona TVA. Am reconsiderat modul în care fiscul trebuie să acţioneze. Atât colegii de la Antifraudă, cât şi colegii de la Inspecţie Fiscală, care pot influenţa în mod direct conformarea voluntară, au iniţiat un număr semnificativ de analize de risc şi, în funcţie de acestea, au fost declanşate un număr însemnat de un acţiuni de verificare care au drept scop, nu aplicarea de sancţiuni, ci să-i ajutăm pe contribuabili să se conformeze. E normal să greşeşti. Legislaţia îţi oferă posibilitatea ca orice eroare să o rectifici. De asemenea, sunt proceduri destul de flexibile la partea de eşalonare la plată în vederea achitării acestor corecţii, iar prin această paletă de instrumente pe care o utilizăm în ultima perioadă sperăm să vedem o îmbunătăţire masivă în ceea ce priveşte conformarea voluntară şi pe zona TVA", a adăugat Mirela Călugăreanu.

Raportul din statele membre

Comisia Europeană a publicat, pe 6 septembrie, un raportul privind deficitul de încasare a TVA în statele membre. Conform documentului, România a pierdut 29,299 miliarde lei (6,413 miliarde euro) în anul 2017 din neîncasarea unor venituri reprezentând taxa pe valoarea adaugată (TVA).

De asemenea, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, 36% din veniturile din această taxă preconizate nefiind încasate în 2017. România este urmată de Grecia (34 %) şi Lituania (25 %). Cele mai mici deficite sunt în Suedia, Luxemburg şi Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare în medie cu doar 1%. În termeni absoluţi, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 33,5 de miliarde euro, a fost înregistrat în Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel