Povestea româncei Ania El Maachir, favorită la ”Vocea Canadei”-interviu

Cântăreaţa de origine română Ania El Maachir, care a impresionat juriul concursului TV 'La Voix'(Vocea) din Quebec la audiţiile 'în orb', a declarat, pentru Agerpres, că artista din ţara natală care o inspiră cel mai mult este Maria Tănase şi că ia în considerare să includă, pe viitorul său album muzical, 'sunete româneşti'.

Ania El Maachir şi-a petrecut copilăria, până la 5 ani, în judeţul Bacău. Vorbitoare de cinci limbi străine, aceasta îşi mai aminteşte cuvântul 'păpuşoi' când povesteşte despre cadrul idilic în care a crescut. Artista, care are o mamă româncă şi un tată marocan, a studiat în Maroc şi Quebec, după o scurtă întoarcere la Bucureşti, şi spune că provine dintr-o familie multiculturală, iubitoare de artă, în care filmele şi muzica nu au lipsit. De altfel, Ania El Maachir deţine o companie de producţie audiovizuală, iar cântecul cu care a uimit juriul La Voix l-a descoperit într-un film de animaţie.

AGERPRES: Aţi plecat din România la vârsta de 5 ani. Cum vă amintiţi plecarea şi cum vă amintiţi România copilăriei dumneavoastră?

Ania El Maachir: Am plecat cu mama mea spre Maroc, la vârsta de 5 ani. Nu îmi cunoşteam tatăl prea bine, pentru că era în Maroc şi ne aştepta. Cu comunismul a fost greu să ieşim din ţară. Am crescut foarte fericită într-un sat foarte pitoresc din judeţul Bacău. Deci am crescut în mijlocul munţilor şi am alergat după găini şi între rândurile de păpuşoi. Am fost crescută de bunicii mei în primii 5 ani. Tenul meu marocan şi numele meu mai neobişnuit (vecinii din sat mă cunosc după al doilea prenume - Jamila) erau 'intrigante'. M-am simţit deosebită de când eram mică.

AGERPRES: Cum v-aţi dezvoltat ca artist într-un mediu atât de special precum Marocul?

Ania El Maachir: Părinţii mei, chiar dacă erau ingineri, erau melomani. A fost întotdeauna muzică în casa noastră - muzică românească, muzică arabă, muzică franceză şi muzică britanică sau americană. A fost un 'melting-pot' cultural. Tata cânta, iar mamei îi plăceau musical-urile cu Barbra Streisand sau Fred Astaire, filmele clasice ca 'Singing in the Rain', 'West Side Story', 'The Sound of Music'. Şi, pentru că am studiat la şcoala franceză, am avut cursuri de artă obligatorii (muzică, teatru... cursurile mele preferate).

AGERPRES: De ce aţi decis să reveniţi în România, pentru a studia la Conservator?

Ania El Maachir: După bacalaureat, în sistemul francez, majoritatea studenţilor pleacă în Franţa sau în Belgia pentru facultate. Eu voiam să mă întorc în România. Întotdeauna am simţit o legătură foarte tare cu ţara mea natală. Era o adevărată oportunitate să explorez România ca un adult tânăr, şi nu ca un copil. De fapt, am intrat la ASE (pentru că studile în muzică nu erau o opţiune viabilă pentru părinţii mei). Am reuşit să intru la Conservatorul din Bucureşti, (...) dar, foarte repede după asta, am plecat în Canada, pentru că părinţii aveau viză pentru toată familia.

AGERPRES: Ce v-a oferit Quebec-ul şi nu aţi fi putut găsi în România?

Ania El Maachir: Aş spune securitatea, în primul rând, şi posibilitatea de a avea un nivel de trai mai ridicat. Şi, trebuie să admit, apreciez mentalitatea canadiană, pentru că există o egalitate a sexelor pe care nu am mai văzut-o în altă ţară.

AGERPRES: Cum trăieşte un artist în Quebec? Este greu, este uşor...

Ania El Maachir: Bineînţeles, în general, este mai greu pentru artişti decât pentru celelalte profesii. Dar există mai multe programe guvernamentale sau instituţionale care susţin creaţia şi artiştii. În Quebec, populaţia este foarte artistică şi talentată. Deci, este mai greu să te diferenţiezi. În acelaşi timp, este o provocare şi un privilegiu de a putea face parte din comunitatea asta creativă.

AGERPRES: Ce v-a făcut să participaţi la emisiunea La Voix? Cine v-a încurajat?

Ania El Maachir: De fiecare dată când mă uitam la televizor la emisiuni din genul ăsta, mă întrebam care ar fi răspunsul juriului dacă m-aş prezenta. Am o voce mai deosebită, care iese din căile bătute. Am fost agreabil surprinsă când m-au chemat la 'Blind Auditions' (audiţii 'în orb').

AGERPRES: Aţi uimit juriul La Voix cu piesa 'Belleville rendez-vous'. Cum aţi descoperit acest cântec? Eu, sincer, l-am descoperit în filmul de animaţie 'Les Triplettes de Belleville'.

Ania El Maachir: Exact, ca şi mine! Ce film extraordinar! Fratele meu este desenator în Belgia, deci filmele animate sunt foarte importante în famila mea. Ne-am uitat la 'Triplettes de Belleville' de mai multe ori şi pe continente diferite.

AGERPRES: Din muzica românească, cine este personajul care vă inspiră cel mai mult?

Ania El Maachir: Fără nicio ezitare, Maria Tănase. O ascult foarte des. Mai ales când creez. Ma inspiră enorm de mult. Dar când m-am întors în România, am descoperit Direcţia 5, Vama Veche, Holograf.

Vezi interviul integlal pe Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel