Pătlagina, beneficii. Combate ULCERUL GASTRIC şi GRIPA, vindecă NODULII MAMARI

Bogată în minerale, această plantă prezentă în toate curţile este folosită înca din antichitate ca un antibiotic incredibil de puternic.

Pătlagina este o plantă erbacee cu frunze ovale lungi de 6-10 cm şi late de 3-5 cm. În limbajul popular, o întâlnim sub multe denumiri, de exemplu: iarbă grasă, iarbă mare, iarba bubei sau mama pădurii. Ea a fost folosită din timpuri ancestrale fiind menţionată pentru prima dată într-un Ierbar de la sfârșitul secolului 4, care pomenea pătlagina ca remediu împotriva mușcăturilor de șarpe. Apoi în secolul 10, în manuscrisul anglo-saxon Lacnuga, este notată în Poţiunea de nouă plante împotriva infecțiilor și a otravei.

Pătlagina creşte în zone cu relief diferit însă la noi se găseşte peste tot, chiar şi pe terenuri virane sau în grădini. Florile ei au culoare roz sau albăstrui şi sunt grupate într-un spic, iar fructul este o capsulă ovală care are între 6 şi 25 de seminţe.

Ce substanţe nutritive conţine pătlagina şi ce beneficii aduce?

Pătlagina este bogată în minerale și calciu, xiloză, vitaminele A, C şi K, tanin, caroten, enzime şi pectine. Conține mulți compuși bioactivi ca flavonoide (compus organic întâlnit în multe plante care are un efect benefic în dieta umană pentru că alterează acțiunea negativă a alergenilor, virușilor și carcinogenilor), allantoină (alt compus organic care stimulează creșterea celulelor) și aucubină (compus organic care protejează ficatul).

Studiile științifice au demonstrat efectele pătlaginei ca anti-inflamatoare, analgezică, ușor antibiotică, cicatrizantă și activă în creșterea imunității.

Când pot introduce pătlagina în alimentaţia copilului meu?

Se ştie că bebeluşii care răcesc trebuie trataţi cu ceaiuri şi siropuri din plante pentru a se evita astfel administrarea antibioticelor. Totuşi, există posibilitatea ca în cazul siropurilor cumpărate din farmacie, acestea să conţină şi benzoat de sodiu, amănunt care trebuie să se găsească pe prospect. În cazul acestora nu se recomandă administrarea mai devreme de vârsta de doi ani.

Pătlagina poate fi oferită ca atare, sub formă de ceai, care este 100% natural, sau sirop, încă de la vârsta de 6 luni. La fel ca în cazul oricărui aliment nou pe care i-l oferiți celui mic, este recomandat să consultați înainte medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Citește și: Ceai roșu, beneficii. Destresant, cu efect anti-îmbătrânire. Combate cancerul şi previne diabetul

Cum consum pătlăgina?

Astăzi, cea mai cunoscută formă de consum a pătlaginei este ceaiul, însă planta poate fi folosită și în stare crudă.

Frunzele, mugurii și florile sunt comestibile și pot fi preparate proaspete sau gătite în diverse modalități. Ca la multe plante din flora spontană, ele sunt mai bune tinere - frunzele și tulpinile mature devin fibroase pe măsură ce îmbătrânesc, totuși chiar și acestea se pot consuma fără probleme dacă sunt fierte suficient. Semințele plantei sunt extrem de mici și se culeg mai greu însă la rândul lor sunt pline de vitamine și substanțe nutritive. Se pot pune în mâncăruri sau salate, în aluaturi, sau pot fi făcute făină.

În comerț, în magazinele de profil, se poate găsi făină sau tărâțe de Psyllium, un nume complicat care nu este altceva decât o varietate de pătlagină ce provine din subcontinentul indian și care dezvoltă semințe ceva mai mari ca dimensiuni. Pentru mămicile care au posibilitatea să culeagă această plantă-minune există reţete tradiţionale de sirop, cataplasme sau tinctură.

Pe vremuri, la țară, oamenii puneau frunzele zdrobite direct pe rană atunci când se accidentau în sapă sau cuțit, dacă aveau bășici, sau le foloseau pentru ameliorarea mâncărimilor cauzate de ciupiturile de insecte. Ea este un remediu natural ce calmează urzicăturile și usturăturile cauzate de arsurile de soare, vindecă repede tăieturi şi răni, iar recent s-a descoperit că pătlagina ajută şi la vindecarea nodululor mamari.

Recomandări:

- infuzie din frunze împotriva gastritei
Rețeta 1: Se ia câte o lingură, la 3 ore.
- infuzie din frunze împotriva ulcerului gastric
Rețeta 2: Se ia câte o lingură la 2 ore, dupa mesele principale și o lingură la 3 ore, între mese.
- infuzie din frunze împotriva ulcerului varicos și ulcerațiilor pielii (băi)
Se stă 15-20 minute în cadă.
- pulbere împotriva ulcerului gastric
De trei ori pe zi, 0,5 g pulbere din frunze, după mesele principale.

Preparare

Infuzie
Rețetă 1: 2 linguri de frunze, la o cană cu apă (200 ml).
Rețetă 2: o lingură de frunze la 200 ml de apă clocotită.
Rețetă 3: 100 g frunze uscate la 3 litri de apă; se lasă vasul acoperit 20-30 minute, se strecoara și lichidul rezultat se răstoarnă în apă din cadă, care trebuie sa aibă 37 grade C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel