Panică: Crăpătură uriașă în Antarctica. Consecințe catastrofale

Cercetătorii monitorizează o crăpătură din cel mai mare strat de gheață din lume. În ultimele cinci luni crăpătura a crescut cu 22 de kilometri în lungime. Are 130 de kilometri în prezent și tot continuă să crape. 

Bucata de gheață a Antarcticii se numește Larsen C. Când se va desprinde ar urma ca nivelul oceanelor să crească cu 10 centrimetri. Larsen este divizat în trei blocuri, A, B, C. A și B au suferit un declin major, iar C este cea mai mare parte dintre ele. 

O echipă de cercetători din cadrul proiectului MIDAS au declarat că 12% din întregul bloc de gheaţă Larsen C se va rupe, lăsând frontul de gheaţă în poziţia sa cea mai retrasă. 

"Simulările pe calculator ne-au dovedit că stratul de gheaţă care va rămâne va fi instabil, Larsen C ar putea avea aceiaşi soartă ca Larsen B, care în 2002 s-a dezintegrat" au declarat cercetătorii, citează descopera.ro.

Larsen C acoperă o zonă de 55.000 de kilometri pătraţi echivalentul a jumătate din Islanda. În momentul desprinderii, cercetătorii au prezis că se va forma un iceberg de 6.000 km pătraţi, care va cădea în ocean.

"Dacă bucata se va desprinde să spunem în doi, trei ani, frontul se va retrage foarte mult" a declarat Daniela Jansen, de la Alfred Wegener Institute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel