Urmărește emisiunea live


OUG Cod Administrativ. Protest în fața Guvernului

Guvernul României
Guvernul României

Asociaţia 'Calea Neamului', membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, organizează un miting de protest în Piața Victoriei împotriva adoptării OUG privind Codul Administrativ al României.

Potrivit conducerii asociaţiei, OUG creează premisele ca 'limba maghiară să devină, în mod neconstituţional, a doua limbă oficială în stat' şi va duce la 'disoluţia autorităţii statului român'.

'În opinia organizaţiei noastre, această ordonanţă de urgenţă emisă de Guvernul României, la presiunile UDMR şi ale statului ungar, este un act de trădare naţională. Ea nu face altceva decât să ducă la disoluţia autorităţii statului român în mai multe zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric, şi să favorizeze obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii entice, obiectiv public asumat al UDMR.'

'Aşa cum am atras atenţia încă de anul trecut, textul de lege menţionat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităţilor naţionale nu doar autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate, ci şi instituţiilor publice aflate în subordine, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituţie. În acest fel, se nesocoteşte obligaţia constituţională a existenţei unei ponderi semnificative ca premisă a folosirii limbii materne a persoanelor aparţinând unei minorităţi naţionale în relaţia cu autorităţile publice, pragul de 20% devenind opţional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituţiilor sau autorităţilor cu conducere unipersonală', se arată într-un comunicat de presă, remis joi AGERPRES.

Conducerea asociaţiei a amintit faptul că, în urma unui marş de protest organizat în data de 29 iulie 2018 la Bucureşti, a sesizărilor de neconstituţionalitate formulate de peste 50 de parlamentari, precum şi de către Preşedintele României, Curtea Constituţională a respins, în ansamblul său, Legea privind Codul Administrativ al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel