Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității, miercuri, un raport în care arată că 1,5 milioane de oameni au murit de TBC în 2013.
Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menține la un nivel de criză. Diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane de oameni, conform unui raport dat publicității miercuri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Tratamentul greșit, un adevărat pericol
Bacteria care provoacă tuberculoza- Mycobacterium tuberculosis- devine rezistentă la medicamente din cauza greșelilor de tratament- fie pacienții primesc o medicație greșită, fie primesc alte doze de medicamente decât cele optime, fie pacienții renunță la medicație înainte de încheierea tratamentului, considerându-se deja vindecați.
Rata de răspuns la tratament, alarmant de mică
Aproximativ 9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în 2013. "În unele regiuni se manifestă epidemii severe, în special în Europa de Est și în Asia Centrală", iar în numeroase zone rata de succes a tratamentelor aplicate este "alarmant de mică", se mai arată în raportul OMS, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
"Ciuma albă"
Cunoscută odinioară drept "ciuma albă", pentru că bolnavii de tuberculoză slăbesc și devin foarte palizi, tuberculoza se manifestă prin tuse cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirații nocturne și scăderea în greutate. Ea se răspândește prin aer — persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer. Dintre toate bolile infecțioase doar SIDA face mai multe victime decât tuberculoza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu