Oferta lui Erdogan pentru Putin. Adrian Năstase: Pentru Turcia ideea că România ar putea să devină cea mai mare bază NATO din Europa este enervantă

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Adrian Năstase, fost premier al României, a vorbit despre interesele lui Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei.

Recep Tayyip Erdoğan l-a sunat pe Vladimir Putin după atentatul de la Moscova pentru a-și transmite îngrijorarea în legătură cu cele întâmplate și sprijinul său, făcându-i liderului de la Kremlin și o ofertă - să lupte împreună împotriva "dușmanului comun, care este terorismul". În plus, președintele Turciei s-a oferit și să facă o mediere pentru o pace în Ucraina. Adrian Năstase, fost premier al României, a comentat acest subiect la Antena 3 CNN, explicând care sunt cele trei aspecte importante pentru președintele Turciei, enervat se pare de faptul că România va avea cea mai mare bază NATO din Europa.

VEZI ȘI: România, după 20 de ani de NATO. Adrian Năstase, despre ce s-a întâmplat, cu adevărat, pe peluza Casei Albe: Din acel moment, România înceta să mai fie o zonă gri

"Sunt trei aspecte importante. Primul, cel mai important probabil pentru Erdogan - alegerile locale. A doua chestiune importantă - acțiunea în continuare împotriva terorismului, care în special din punctul de vedere ar organizațiilor kurde, reprezintă în continuare un pericol pentru Turcia lui Erdogan. Am văzut manevrele și deciziile care au fost întârziate în legătură cu ratificarea aderării Suediei la NATO, exact pentru aceste motive.

Și trei, un element important, încercarea de a calma oarecum lucrurile într-o zonă în care Turcia are diverse alte interese economice și strategice, zona Mării Negre, zona Orientului Mijlociu, și atunci în continuare Turcia încearcă să joace între Rusia în conflict cu Ucraina și Statele Unite, care nu știu cum să ducă mai departe un proiect care costă deja foarte mult și care afectează procesul electoral, împreună cu ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, în zona Gaza. Deci Turcia încearcă să fie un mediator în această poveste.

VEZI ȘI: Alegerile pentru Istanbul de duminică ar putea decide viitorul președinte al Turciei. Erdogan aruncă totul în luptă

Adrian Năstase: Pentru Turcia ideea că România ar putea să devină cea mai mare bază NATO din Europa este enervantă

Va fi foarte greu pentru că este evident și mă refer acum la scandalul din Germania în care practic șeful grupului parlamentar social-democrat, care a spus că însuși conflictul din Ucraina ar trebui înghețat, ceea ce creat o reacție foarte puternică din partea unor colaboratori, istorici și care arată până la urmă întinderea acestui conflict.

Dar, revin, este clar că soarta acestui conflict pe care unii îl doresc înghețat și care ar duce după aceea la negocieri care să însemne un eventual tratat de pace, creează o mare nemulțumire în Ucraina, pe de o parte, care ar trebui să accepte faptul că o parte din teritoriul său este și va rămâne sub un control cel puțin temporar, al Rusiei, dar și pentru Rusia care este în ofensivă și care speră să rezolve mai ales unele zone de ocupație în partea de sud, mai ales spre Odesa și cu o eventuală deschidere spre Transnistria, dar sper ca lucrurile acestea să nu se întâmple.

Oricum, pentru Turcia ideea că România ar putea să devină cea mai mare bază NATO din această zonă a Europei sau chiar din Europa este destul de enervantă și au fost câteva reacții din punctul acesta de vedere"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel