Obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Aproape un milion de români își sărbătoresc onomastica

sfantul-gheorghe
sfantul-gheorghe

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuţi martiri. Aproape un milion de români îşi sărbătoresc onomastica.

950.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe, dovadă că e un nume popular în ţara noastră. Majoritatea sărbătoriţilor sunt bărbaţi, aproape 800.000. Pe cei mai mulţi îi cheamă Gheorghe, George sau Gheorghiţă. Cei mai puţini dintre sărbătoriţi poartă numele de Ghiţă. Pe cele mai multe femei le cheamă Georgiana, Georgeta sau Gheorghiţa.

Sfântul Gheorghe este considerat un simbol al bărbăţiei şi jertfei pentru credinţa sa. În tradiţia populară Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetaţiei, protector al naturii înverzite, al vitelor şi al oilor. În dimineata zilei, capul familiei aşează la stâlpii porţilor şi ai caselor, la ferestrele şi uşile caselor şi grajdurilor, în grădini şi pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se credea că oamenii, vitele şi semănăturile erau protejate de forţele malefice.

O altă tradiţie spune că în ajunul zilei de Sf Gheorghe fetele de măritat credeaucă îşi pot vedea ursitul dacă privesc, în această noapte într-o carafă plină cu apă. Nimeni nu avea voie să doarmă în această zi, deoarece se crede că acel care încalcă interdicţia, va fi somnoros tot anul. Urzicatul e un alt obicei practicat de Sf Gheorghe. Se spune că cei urzicaţi vor fi mai ageri, mai harnici şi mai sănătoşi de-a lungul întregii veri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel