Urmărește emisiunea live


O descoperire din Marea Neagră ne spune viitorul despre climă

marea-neagra
marea-neagra

Cercetătorul Norbert Nowaczyk a studiat câteva roci din Marea Neagră și a descoperit răspunsul cu privire la schimbările climatice pe care le trăim.

Pe lângă încălzirea globală, clima a fost influenţată şi de procesul inversării polilor magnetici, scrie antena3.ro.

Un astfel de proces durează între sute şi mii de ani, iar Norbert Nowaczyk, după ce a analizat mai multe roci din Marea Neagră, a declarat că a "citit" perioadele în care aceste modificări au avut loc. Ultima inversare a polilor magnetici a avut loc în urmă cu 41.000 de ani.

“Câmpul magnetic al Pământului este foarte dinamic. Intensitatea acestuia a variat, de-a lungul timpului, între 50% mai mult decât în ziua de azi şi 90 – 95% mai puţin”, susţine Nowaczyk.

Norbert Nowaczyk a mai descoperit că în timpul ultimei ere glaciare au avut loc mai multe schimbări climatice abrupte. Acest lucru se știa deja din studiile făcute pe rocile din Groelanda, însă este pentru prima oară când acestea pot fi comparate cu studii făcute în altă parte.

Tot în studiile din Marea Neagră, cercetătorul a descoperit cenușă provenind de la ultima mare erupție a unui vulcan din emisfera nordică. S-a întâmplat în urmă cu 39.400 de ani (deci, în aceeași perioadă cu inversarea polilor magnetici), iar cenușa acestuia a acoperit Marea Mediterană, ajungând până în centrul Rusiei. De asemnea, acea erupție este cea mai mare din ultimii 100.000 de ani

În momentul în care polii magnetici ai Terrei se vor inversa, anotimpurile şi toate ciclurile naturale care depind de poziţia planetei faţă de Soare suferă schimbări semnificative.

"În telecomunicaţii, transmisii radio şi aviaţie vă fi haos", spune Nowaczyk.

Animalele care migrează vor fi bulversate şi nu vor mai putea să se orienteze. Cea mai importantă schimbare pentru om va fi cea a climei pentru ca zonele fertile s-ar putea desertiza în următorii ani, iar nivelul oceanului va creşte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel